Czas pożegnać pestycydy
Czas pożegnać pestycydy
Najnowsze badania naukowe udowadniają, że  substancje wchodzące w skład pestycydów szkodzą zdrowiu ludzi, a  zwłaszcza dzieci (w okresie prenatalnym oraz we wczesnym dzieciństwie)  przy znacznie mniejszych dawkach niż dotychczas sądzono.  Aż 43 proc. wszystkich warzyw i owoców ...
Dieta to lepsza pamięć
Dieta to lepsza pamięć
Zmniejszenie kalorii w diecie o jedną trzecią poprawia pamięć - wykazali naukowcy niemieccy w grupie starszych pacjentów. Informację podaje pismo  "Proceedings of the National Academy of Sciences".
Młodzi Amerykanie jedzą za szybko
Coraz więcej młodych Amerykanów z braku czasu nie siada do stołu przy posiłku, co niekorzystnie odbija się na ich diecie. Takie wnioski płyną z badania przeprowadzonego przez naukowców z Uniwersytetu w Minnesocie.
Unia zakazuje groźnych pestycydów
Parlament Europejski przyjął pakiet legislacyjny wprowadzający zakaz stosowania najbardziej szkodliwych dla człowieka pestycydów. Mają one być wycofane z użycia do 2018 roku.
Jesteś tym, co jesz!
Jesteś tym, co jesz!
Żywność ekologiczna robi ostatnio na rodzimym rynku zawrotną karierę. Jak grzyby po deszczu wyrastają kolejne gospodarstwa oferujące tradycyjną, zdrową i zgodną z najwyższymi normami hodowlę lub uprawę. Rozwija się także strona marketingowa wszystkiego, co kojarzy się ze zdrowym żywieniem i zdrowym ...
Syntetyczny "dobry cholesterol" ze złota
Sztuczny odpowiednik "dobrego cholesterolu" (HDL) wykorzystujący nanocząsteczki złota może być lekarstwem na następstwa zbyt tłustej diety - poinformował "Journal of the American Chemical Society".
Stan rolnictwa ekologicznego w Polsce
Stan rolnictwa ekologicznego w Polsce
W latach 2005–2006 w Polsce można było zaobserwować dynamiczny rozwój rolnictwa ekologicznego. Liczba gospodarstw ekologicznych wzrosła z 3760 na koniec 2004 r. do 7182 w 2005 r., zaś na koniec 2006 roku wyniosła 9187. Niniejszy raport jest ostatnią publikacją, dotyczącą rolnictwa ekologicznego, ...
Otyłość Amerykanów coraz bardziej niszczy ich zdrowie
Otyłość Amerykanów coraz bardziej niszczy ich zdrowie
Coraz więcej Amerykanów cierpi na choroby przewlekłe, jak cukrzyca czy nadciśnienie, chorując jednocześnie na ponad trzy choroby tego typu.
Szybki rozwój rolnictwa ekologicznego
Szybki rozwój rolnictwa ekologicznego
Szybki rozwój sektora rolnictwa ekologicznego znajduje odzwierciedlenie we wzroście podaży wysokojakościowych produktów rolnictwa ekologicznego.
Kupuj jajka z głową
Kupuj jajka z głową
Raport Klubu Gaja „Kupuj jajka z głową” jest wynikiem przeprowadzonego na terenie krajów wyszehradzkich badania sieci sklepów handlowych, dotyczącego społecznej odpowiedzialności biznesu oraz dobrostanu zwierząt w sieciowej sprzedaży kurzych jaj. Badania te przeprowadzono w Polsce, Czechach na ...

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Pasaż zakupowy