Orzeszki piniowe (piniole) - właściwości, wartości odżywcze i kalorie
Piniole – z czym to się je?
Orzeszki piniowe od czasów starożytnych uchodzą za bardzo zdrowy i odżywczy pokarm. Ze względu na dużą zawartość cynku oraz wysoką cenę rynkową są też zaliczane do afrodyzjaków. To rarytas kuchni włoskiej, wykorzystywany do wytwarzania oryginalnych sosów oraz oleju. Zobacz, co jeszcze kryją ...
Przepis na odżywcze mleko konopne
Przepis na odżywcze mleko konopne
Mleko konopne to jedna z najzdrowszych i najdelikatniejszych alternatyw dla mleka zwierzęcego. Ten smaczny napój o lekko orzechowym smaku zawiera mnóstwo składników odżywczych, dzięki czemu zwiększa naszą odporność i witalność. Aby zintensyfikować jego prozdrowotne właściwości, warto ...
Biała rzodkiew – lepsza wersja rzodkiewki
Biała rzodkiew – lepsza wersja rzodkiewki
Rzodkiew niejedno ma imię, kolor, kształt i smak. A jednak w polskiej kuchni najbardziej przyjęła się mała, intensywnie różowa rzodkiewka. O pozostałych odmianach niewiele się mówi. Nadszedł zatem najwyższy czas, aby docenić rzodkiew białą!
Kasza jęczmienna (perłowa, pęczak) - właściwości i wartości odżywcze. Przepisy kasza jęczmienna
Perłowa czy pęczak? Poznaj zalety kaszy jęczmiennej
Według badania przeprowadzonego w 2016 r. przez Federację Branżowych Producentów Rolnych, aż 70% polskich mam chętnie gotuje rodzinie kaszę jęczmienną jako dodatek do obiadu. W tym rankingu kasza jęczmienna ustąpiła popularnością jedynie kaszy gryczanej.
Krzepka rzepka na wzmocnienie i piękne włosy
Krzepka rzepka na wzmocnienie i urodę
To warzywo dosyć rzadko gości na naszych stołach, a szkoda, bo jest smaczne i bardzo zdrowe. Jadalna rzepa, bo o niej mowa, to idealny składnik diety niskokalorycznej. W jej korzeniu znajdziemy chrzanowy smak, bogactwo witamin (głównie z grupy B oraz C i A), składników mineralnych (potasu, ...
O jak ogórek, czyli oczyszczanie i odkwaszanie organizmu
O jak ogórek, czyli oczyszczanie i odkwaszanie organizmu
„Sezon ogórkowy”, to nie tylko czas zbiorów tego warzywa. Tym mianem określamy także przestój w życiu kulturalnym i politycznym. Roślina w „zielonym garniturku” jest jednak silnie zakorzeniona nie tylko w polskiej kulturze, na co wskazuje (na przykład) frazeologia, lecz także w kuchni i ...
Ziemniak – numer 1 wśród warzyw
Ziemniak – numer 1 wśród warzyw
Ziemniak jest obecnie najpopularniejszym warzywem na świecie. Możemy go spotkać w wielu formach i odmianach. Kryją go w sobie frytki podawane w barach szybkiej obsługi, chrupiące placki, zapiekanki okraszone żółtym serem, a nawet słynne domowe posiłki takie, jak pyzy, kopytka czy zupy. ...
Kasza manna (grysik) - właściwości i wartości odżywcze. Przepisy kasza manna
Kasza manna – lekkostrawny przysmak nie tylko dla dzieci
Kto zna Biblię, ten wie, że manna to pokarm z nieba. Wedle Starego Testamentu Izraelici uciekający z Egiptu cierpieli na straszliwy głód podczas wędrówki przez pustynię, a Bóg zlitował się nad nimi i co rano, przez 40 lat, zsyłał im z nieba pożywną kaszę. „Man hu?”, czyli „Co to jest?” - ...
Hummus z soczewicy
Hummus z soczewicy – łatwo i smacznie!
Żółta, pomarańczowa, czerwona, zielona, brązowa i czarna – tyle kolorów i odmian oferuje nam soczewica.  Poza niewątpliwymi walorami estetycznymi i smakowymi i zdrowotnymi soczewica ma wiele zastosowań w kuchni.
Figa – słodki przysmak z ciepłych krain
Figa na obniżenie ciśnienia i zdrowe serce
Figowiec jest jedną z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka. O jego zdrowotnych właściwościach doskonale wiedzieli nasi przodkowie wiele wieków przed naszą erą. Figi, zarówno te świeże jak i suszone, kryją w sobie bogactwo witamin i minerałów. Mają też wszechstronne, zdrowotne ...

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Pasaż zakupowy