Patison – warzywo z odległej galaktyki
Patison – warzywo z odległej galaktyki
Dzieła matki natury nierzadko zachwycają i intrygują swoim wyglądem. Jednym z takich „cudów” są z pewnością patisony – warzywa przywodzące na myśl niezidentyfikowany obiekt latający. Spokrewniona z dynią roślina nie tylko egoztycznie prezentuje się na talerzu, lecz także pomaga schudnąć, ...
Orzechy pekan - właściwości, wartości odżywcze i kalorie
Działają pozytywnie na skórę, wzmacniają włosy i paznokcie
Wyglądem i smakiem przypominają znane nam doskonale orzechy włoskie. Ale – i tutaj niespodzianka – są od nich jeszcze bogatsze w składniki odżywcze. Pochodzą z Ameryki Północnej, gdzie dawniej stanowiły ważny składnik diety Indian. Orzechy pekan mają w sobie, jak każde orzechy, mnóstwo ...
Kapusta – królowa warzyw
Usuwa toksyny, pomaga w walce z cukrzycą, rakiem i otyłością
Kapusta jest warzywem niedrogim i ogólnie dostępnym w sklepach i na straganach niemal przez cały rok. Kuchnia polska ma kapuściane tradycje, które sięgają średniowiecza. Popularny bigos to danie goszczące na naszych stołach od wieków. Bez kapusty nawet Święta Bożego Narodzenia nie ...
Bakłażan – roślina z niespodzianką
Bakłażan – roślina z niespodzianką
Warzywo? Owoc? Z czym to podawać? Tego typu pytania mogą wprawić nas w zakłopotanie, kiedy w centrum zainteresowania pojawia się roślina, której kulinarna historia budzi sprzeczne emocje. Najnowsze badania pokazują jednak, że bakłażan kryje w sobie wiele składników cennych dla naszego ...
Acerola – właściwości i zastosowanie
Acerola – właściwości i zastosowanie
Malpigia granatolistna (Malpighia glabra L.), wiśnia z Barbados lub po prostu acerola – to maleńki owoc, który ma niezwykłą moc. W 4,5 gramowej aceroli jest tyle witaminy C, co w kilogramie cytryn. Jakie jeszcze właściwości ma acerola?
Klementynki – bezpestkowe bogactwo smaku
Klementynki – bezpestkowe bogactwo smaku
Spośród licznych rodzajów i odmian cytrusów, klementynki uchodzą za jedne z najsmaczniejszych. Mają w sobie sporo charakterystycznej dla tej grupy owoców kwaskowości, ale i tak są słodsze nawet od mandarynek. Ich powstanie było jednak zupełnie przypadkowe. Poznaj ciekawą historię ...
Nasiona chia - opis, właściwości i zastosowanie. Przepisy nasiona chia
Chia – nasiona, w których drzemie moc
Nasiona chia są jadalną częścią szałwii hiszpańskiej – zachodniego odpowiednika naszego siemienia lnianego. Pod względem zawartości błonnika są jednak bezkonkurencyjne. Nie bez powodu chia jest uznawana za superfood. Zawiera więcej kwasów Omega-3 niż łosoś, a pod względem stężenia wapnia ...
Mangold – burak w kolorach tęczy
Burak poprawi Twój wynik na siłowni
Mangold określony czasem nazwą „burak szpinakowy” nie jest w Polsce zbyt popularny, a w handlu ciężko go dostać. Większym zainteresowaniem cieszy się wśród właścicieli działek, którzy amatorsko uprawiają go na swoim kawałku ziemi. Młode liście są niezwykle miłe dla oka dzięki różnokolorowym ...
Brukselka właściwości, kalorie, uprawa. Przepisy na dania z brukselki
Brukselka idealna dla wegetarian i cukrzyków
Brukselka nie cieszy się w naszym kraju dobrą sławą. Mimo uroczego wyglądu małej kapustki, odstręcza domowych kucharzy swoim zapachem i gorzkim smakiem. Obecne istnieje jednak wiele sposobów na ominięcie tych przeszkód, a także pojawiają się nowe propozycje podania tego warzywa, tak aby nie ...
Ananas – jakie tajemnice kryje w sobie ten egzotyczny owoc?
Pomaga pozbyć się zbędnych kilogramów, łagodzi stan zapalny gardła i działa jak afrodyzjak
Egzotyczny ananas kojarzy się z błękitnym niebem, piaszczystą plaża i lazurową wodą. Do niedawna tylko niektórzy mogli posmakować świeżego owocu. Większość z nas kojarzy ananasa z super słodkim smakiem... syropu z puszki. Obecnie, świeżego ananasa można kupić nawet w małych warzywniakach. ...

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Pasaż zakupowy