Maca – peruwiańskie zioło, które dodaje energii, poprawia wygląd i zwiększa płodnośćMaca – peruwiańskie zioło, które dodaje energii, poprawia wygląd i zwiększa płodność
Już starożytni Inkowie doceniali cudowne właściwości macy i otaczali ją szczególnym kultem. Obecnie ten naturalny suplement ...
Kumkwat – właściwości kumkwatów, walory odżywcze i  zastosowanieKumkwat – właściwości kumkwatów, walory odżywcze i zastosowanie
Kumkwaty należą do tych mniej znanych u nas cytrusów. Powszechne są natomiast w krajach śródziemnomorskich, azjatyckich oraz na ...
Marakuja – roślina piękna i pożyteczna
Marakuja – roślina piękna i pożyteczna
Marakuja, zwana też passiflorą lub męczennicą, to subtropikalna roślina o terapeutycznych właściwościach. Pomaga zwalczać nawet poważne dolegliwości ze strony układu nerwowego. Odżywia cały organizm, przede wszystkim skórę. A wspaniałym wyglądem oraz niesamowitym zapachem i smakiem karmi ...
Orzechy włoskie – na intelekt, pamięć, serce i urodę
Orzechy włoskie – na intelekt, pamięć, serce i urodę
Czy orzechy włoskie to najzdrowsze orzechy? Przyjęło się, że tak właśnie jest. Ale czy to prawda, czy tylko skutek tego, że orzechy te w Polsce dobrze znamy i dużo o nich wiemy? Na pewno ich powszechność ma tu spore znaczenie, ale orzechy włoskie to naprawdę bomba odżywcza i prozdrowotna. ...
Skorzonera bez tajemnic
Skorzonera bez tajemnic
Skorzonera jest warzywem intrygującym, przywodzącym na myśl niektóre rośliny z powieści fantastycznych. Określana niegdyś nazwą „wężymord” ostatnimi czasy coraz częściej pojawia się na naszych stołach, bynajmniej nie w roli antidotum na jad węży. Ciemny korzeń spichrzowy z pewnością sprawi, ...
Głóg – sprzymierzeniec w walce o zdrowe serce
Głóg – sprzymierzeniec w walce o zdrowe serce
Głogiem warto zainteresować się szczególnie na wiosnę – kiedy kwitnie, oraz jesienią – kiedy owocuje. Trudno zresztą przegapić te dwa momenty. Zarówno kwiaty i owoce głogu są tak piękne, że podczas spaceru nie sposób minąć ten krzew obojętnie. Nie poprzestawajmy jednak na samym podziwianiu, ...
Owies – wszechstronne zboże, które odżywia, leczy, oczyszcza i odmładza
Owies – odżywia, leczy, oczyszcza i odmładza
Płatki, otręby, kasze, ciastka, batony, napoje - produkty owsiane przebojem podbiły polski rynek. Znajdziemy je nawet w babcinej apteczce. Poza walorami odżywczymi i prozdrowotnymi zboże to wykazuje cenne właściwości kosmetyczne. Obecnie, za sprawą badań naukowych, owsianka na śniadanie już ...
Bądź krzepki jak rzepa!
Jaka krzepa drzemie w rzepie?
Rzepa, którą uwiecznił w swoim wierszu Julian Tuwim, niestety obecnie sporo straciła na swojej popularności. Warto jednak wprowadzić ją do diety, chociażby po to, aby sprawdzić czemu zawdzięcza swoją dawną sławę. Zgodnie z zapewnieniami naszych babć, rzepa nie tylko doda sił i uchroni od ...
Luksus z amazońskiej puszczy – orzechy brazylijskie
Chronią nasze serce, minimalizują ryzyko udaru i obniżają poziom cholesterolu
Niewielkie, w kształcie półksiężyców, z pozostałościami brązowej skórki – tak wyglądają orzechy brazylijskie. Niby charakterystyczne, ale jednak niepozorne. Jedząc je nie, zdajemy sobie sprawy z wyjątkowości orzechów brazylijskich. A ta płynie z bogactwa wartości odżywczych oraz pochodzenia.
Patison – warzywo z odległej galaktyki
Patison – warzywo z odległej galaktyki
Dzieła matki natury nierzadko zachwycają i intrygują swoim wyglądem. Jednym z takich „cudów” są z pewnością patisony – warzywa przywodzące na myśl niezidentyfikowany obiekt latający. Spokrewniona z dynią roślina nie tylko egoztycznie prezentuje się na talerzu, lecz także pomaga schudnąć, ...
Orzechy pekan – pochodzenie, właściwości i wartości odżywcze pekanów
Działają pozytywnie na skórę, wzmacniają włosy i paznokcie
Wyglądem i smakiem przypominają znane nam doskonale orzechy włoskie. Ale – i tutaj niespodzianka – są od nich jeszcze bogatsze w składniki odżywcze. Pochodzą z Ameryki Północnej, gdzie dawniej stanowiły ważny składnik diety Indian. Orzechy pekan mają w sobie, jak każde orzechy, mnóstwo ...
Kapusta – królowa warzyw
Usuwa toksyny, pomaga w walce z cukrzycą, rakiem i otyłością
Kapusta jest warzywem niedrogim i ogólnie dostępnym w sklepach i na straganach niemal przez cały rok. Kuchnia polska ma kapuściane tradycje, które sięgają średniowiecza. Popularny bigos to danie goszczące na naszych stołach od wieków. Bez kapusty nawet Święta Bożego Narodzenia nie ...

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Pasaż zakupowy