Jak zrobić krem a’la nutellaJak zrobić krem a’la nutella
Słodki, czekoladowym krem do naleśników, bułeczek, tostów, który nie będzie zawierał oleju palmowego i sztucznych dodatków? Do ...
Liczi – co skrywa w sobie ten  intrygujący owoc?Liczi – co skrywa w sobie ten intrygujący owoc?
Egzotyczne owoce liczi mają w całej Europie swoich wiernych wielbicieli. Ich uprawa jest u nas niemożliwa, ale na szczęście ...
Pomelo – właściwości pomelo. Dlaczego warto jeść pomelo?
Dlaczego warto jeść pomelo?
Pomelo, nazywane także Pumello, Jabong, Lusho, czy pomarańcza olbrzymią jest największym przedstawicielem rodziny cytrusowych. Jest to owoc idealny – nie dość że smaczny, to  traktowane jest ...
Sejtan, czyli coś dla wegetarian lubiących smak mięsa
Jak zrobić kotleta schabowego z mąki?
Say-tahn – tak japońscy mnisi buddyjscy ponad sześć wieków temu nazwali osobliwe nibymięso roślinne, pozyskiwane z czegoś tak prostego jak mąka. W Chinach nazywany jest mięsem Buddy lub kofu. To ...
Orzechy makadamia – zdrowie prosto z australijskiej dżungli
Pomagają utrzymać dobry nastrój i nerwy w ryzach
Pochodzące z australijskich wybrzeży orzechy makadamia, zostały odkryte w latach 50. ubiegłego wieku. Od tego czasu zasłynęły jako słodkie i bogate w cenny tłuszcz smakołyki. Są ekstremalnie ...
Mangold – burak w kolorach tęczy
Burak poprawi Twój wynik na siłowni
Mangold określony czasem nazwą „burak szpinakowy” nie jest w Polsce zbyt popularny, a w handlu ciężko go dostać. Większym zainteresowaniem cieszy się wśród właścicieli działek, którzy amatorsko ...
Vege krówka z masłem orzechowym
Vege krówka z masłem orzechowym
Choć są bardzo kaloryczne, to częste sięganie po orzeszki ziemne, nie powinno wywoływać u nas wyrzutów sumienia.  Orzeszki ziemne, znane też jako orzechy arachidowe i fistaszki, to zdrowa ...
Co ma wspólnego ciecierzyca z piernikami?
Co ma wspólnego ciecierzyca z piernikami?
Pewnie zrobiliście już tony świątecznych pierników, waniliowych ciasteczek, orzechowych kruchych, itp. A może właśnie się do tego zabieracie? Tak czy inaczej spieszę donieść, że przetestowałam ...
Morwa czarna – na zdrowe serce, piękną skórę i smukłą sylwetkę
Morwa czarna – na zdrowe serce, piękną skórę i smukłą sylwetkę
Morwa czarna nie jest, niestety, tak rozpowszechniona w naszym rejonie Europy, jak biała. A szkoda, bo jej owoce są o wiele smaczniejsze i nawet nieco zdrowsze. Produkuje się z nich soki i syropy ...
Klementynki – bezpestkowe bogactwo smaku
Klementynki – bezpestkowe bogactwo smaku
Spośród licznych rodzajów i odmian cytrusów, klementynki uchodzą za jedne z najsmaczniejszych. Mają w sobie sporo charakterystycznej dla tej grupy owoców kwaskowości, ale i tak są słodsze nawet ...
Wegetariańska Wigilia. Przepisy na 12 wegetariańskich potraw
Jak przyrządzić wegetariańskie Święta?
Kutia, smażone pierogi, zupa grzybowa, barszcz czy pasztet – to tylko cześć potraw, które pojawiają się na wigilijnym stole. Lubimy świętować, spędzać czas z rodziną i bliskimi, rozmawiać, śmiać ...
Roszponka – roślina z czarodziejskiego ogrodu
Roszponka – roślina z czarodziejskiego ogrodu
Według jednej z baśni braci Grimm, roszpunka była cenną rośliną rosnącą w ogrodzie pewnej czarownicy. Historia tego warzywa pokazuje, że przepadał za nią król francuski i amerykański prezydent. ...
Topinambur – wielki powrót!
Ukryta w bulwie moc
W uzdrawiającą moc topinamburu wierzyli Indianie w czasach prekolumbijskich, a w XVII wieku sam papież uznał jego cenne właściwości. Bulwy przypominające kształtem korzenie imbiru wykazują ...
Mandarynki – zdrowie w miniaturze
Sprzyja odchudzaniu, przyczynia się do budowania odporności i wspomaga narząd wzroku
Uwielbiają je dzieci, bo łatwo się do nich dobrać i są słodkie. Na kilka sztuk mandarynek, mniejszych sióstr pomarańczy, zawsze znajdzie się miejsce w plecaku lub w torebce. To przekąska idealna ...
Noni koi ból, wspiera ciało i umysł
Noni koi ból, wspiera ciało i umysł
Morwa indyjska z pewnością doskonale zna znaczenie słowa „Aloha!”, jako że jest egzotyczną rośliną od wieków uprawianą na Hawajach. Powoli jej prozdrowotne wartości zaczynają doceniać ...
Robimy wegańskie bezy
Robimy wegańskie bezy
Są delikatne, lekkie, piankowe, chrupiące z wierzchu i lekko ciągnące w środku – wegańskie bezy w niczym nie ustępują bezom niewegańskim. Dużo pracy i zachodu? Nic bardziej mylnego. Spróbujcie i ...
Komosa ryżowa (quinoa) wraca na kulinarne salony
Obniża poziom cholesterolu, reguluje ciśnienie krwi, odchudza i zapobiega cukrzycy
Quinoa (Chenopodium quinoa), bardziej znana pod nazwą komosy ryżowej albo ryżu peruwiańskiego, uprawiana jest od 5 tysięcy lat w Ameryce Południowej w regionie Andów. W starożytności hodowali ją ...
Seler – na odchudzanie i odtrucie
Seler – na odchudzanie i odtrucie
Seler, oprócz tego, stanowi ważny składnik wywarów warzywnych, jest przebojem w dietetyce. Uwielbiają go Japończycy, ceniąc za odtruwające i odchudzające właściwości. Powoli zaczyna być doceniany ...
Brukselka właściwości, kalorie, uprawa. Przepisy na dania z brukselki
Brukselka idealna dla wegetarian i cukrzyków
Brukselka nie cieszy się w naszym kraju dobrą sławą. Mimo uroczego wyglądu małej kapustki, odstręcza domowych kucharzy swoim zapachem i gorzkim smakiem. Obecne istnieje jednak wiele sposobów na ...

Pasaż zakupowy

Pasaż zakupowy