Kardy – uzbrojeni dostawcy witaminKardy – uzbrojeni dostawcy witamin
Kiedy wpiszemy w wyszukiwarkę hasło „kard”, wyświetlą nam się informacje na temat perskiej broni białej oraz oryginalnej ...
Maniok – tropikalny ziemniakManiok – tropikalny ziemniak
Słodka bulwa manioku jest najczęściej spożywanym źródłem węglowodanów na świecie. To niewiele znane Europejczykom warzywo, ...
Roszponka – roślina z czarodziejskiego ogrodu
Roszponka – roślina z czarodziejskiego ogrodu
Według jednej z baśni braci Grimm, roszpunka była cenną rośliną rosnącą w ogrodzie pewnej czarownicy. Historia tego warzywa pokazuje, że przepadał za nią król francuski i amerykański prezydent. ...
Grzyby Reishi - właściwości i działanie orientalnych grzybów.
Grzyby Reishi - właściwości i działanie orientalnych grzybów.
Japończycy traktują grzyby reishi jako lekarstwo mogące pokonać wiele poważnych chorób, w tym raka. Lekarstwo alternatywne wobec dostępnych metod, naturalne, bez chemii – budzące tym samym wiele ...
Leki z warzywniaka. Czy jedzenie może zastąpić lekarstwa?
Czy jedzenie może zastąpić lekarstwa?
Od starożytnych czasów istniała świadomość zależności zdrowia człowieka od racjonalnego odżywiania. Hipokrates mawiał „niech żywność będzie twoim lekiem, a lek żywnością”. Na rynku pojawiają ...
Prosta makaronowa zapiekanka w 6 krokach!
Prosta i szybka zapiekanka z makaronem!
Badania donoszą, że makarony są ulubionym dodatkiem obiadowym Polaków. Nic dziwnego, bo ile osób tyle pomysłów na jego przygotowanie, a wszystkie dodatki świetnie do niego pasują. Makaronowa ...
Co wiemy o pieczywie?
Co kryje się w pieczywie?
Pieczywo jest najpopularniejszym składnikiem naszej diety, można je spotkać w ponad 90 proc. polskich domów. Mimo, iż nasz apetyt na pieczywo maleje, to nadal rocznie statystycznie spożywamy ok. ...
Jak zrobić krem a’la nutella
Jak zrobić krem a’la nutella
Słodki, czekoladowym krem do naleśników, bułeczek, tostów, który nie będzie zawierał oleju palmowego i sztucznych dodatków? Do tego bez mleka, cukru, za to z dodatkiem zdrowych, sezonowych śliwek. ...
Liczi – co skrywa w sobie ten  intrygujący owoc?
Liczi – owoce miłości i namiętności
Egzotyczne owoce liczi mają w całej Europie swoich wiernych wielbicieli. Ich uprawa jest u nas niemożliwa, ale na szczęście importowane liczi pojawiają się w sklepach coraz częściej. Przemawiają ...
Pomelo – właściwości pomelo. Dlaczego warto jeść pomelo?
Dlaczego warto jeść pomelo?
Pomelo, nazywane także Pumello, Jabong, Lusho, czy pomarańcza olbrzymią jest największym przedstawicielem rodziny cytrusowych. Jest to owoc idealny – nie dość że smaczny, to  traktowane jest ...
Sejtan, czyli coś dla wegetarian lubiących smak mięsa
Jak zrobić kotleta schabowego z mąki?
Say-tahn – tak japońscy mnisi buddyjscy ponad sześć wieków temu nazwali osobliwe nibymięso roślinne, pozyskiwane z czegoś tak prostego jak mąka. W Chinach nazywany jest mięsem Buddy lub kofu. To ...
Orzechy makadamia – zdrowie prosto z australijskiej dżungli
Pomagają utrzymać dobry nastrój i nerwy w ryzach
Pochodzące z australijskich wybrzeży orzechy makadamia, zostały odkryte w latach 50. ubiegłego wieku. Od tego czasu zasłynęły jako słodkie i bogate w cenny tłuszcz smakołyki. Są ekstremalnie ...
Mangold – burak w kolorach tęczy
Burak poprawi Twój wynik na siłowni
Mangold określony czasem nazwą „burak szpinakowy” nie jest w Polsce zbyt popularny, a w handlu ciężko go dostać. Większym zainteresowaniem cieszy się wśród właścicieli działek, którzy amatorsko ...
Vege krówka z masłem orzechowym
Vege krówka z masłem orzechowym
Choć są bardzo kaloryczne, to częste sięganie po orzeszki ziemne, nie powinno wywoływać u nas wyrzutów sumienia.  Orzeszki ziemne, znane też jako orzechy arachidowe i fistaszki, to zdrowa ...
Co ma wspólnego ciecierzyca z piernikami?
Co ma wspólnego ciecierzyca z piernikami?
Pewnie zrobiliście już tony świątecznych pierników, waniliowych ciasteczek, orzechowych kruchych, itp. A może właśnie się do tego zabieracie? Tak czy inaczej spieszę donieść, że przetestowałam ...
Morwa czarna – na zdrowe serce, piękną skórę i smukłą sylwetkę
Morwa czarna – na zdrowe serce, piękną skórę i smukłą sylwetkę
Morwa czarna nie jest, niestety, tak rozpowszechniona w naszym rejonie Europy, jak biała. A szkoda, bo jej owoce są o wiele smaczniejsze i nawet nieco zdrowsze. Produkuje się z nich soki i syropy ...
Klementynki – bezpestkowe bogactwo smaku
Klementynki – bezpestkowe bogactwo smaku
Spośród licznych rodzajów i odmian cytrusów, klementynki uchodzą za jedne z najsmaczniejszych. Mają w sobie sporo charakterystycznej dla tej grupy owoców kwaskowości, ale i tak są słodsze nawet ...
Wegetariańska Wigilia. Przepisy na 12 wegetariańskich potraw
Jak przyrządzić wegetariańskie Święta?
Kutia, smażone pierogi, zupa grzybowa, barszcz czy pasztet – to tylko cześć potraw, które pojawiają się na wigilijnym stole. Lubimy świętować, spędzać czas z rodziną i bliskimi, rozmawiać, śmiać ...
Topinambur – wielki powrót!
Ukryta w bulwie moc
W uzdrawiającą moc topinamburu wierzyli Indianie w czasach prekolumbijskich, a w XVII wieku sam papież uznał jego cenne właściwości. Bulwy przypominające kształtem korzenie imbiru wykazują ...

Pasaż zakupowy

Pasaż zakupowy