Przepis na niebieskie wegeburgeryPrzepis na niebieskie wegeburgery
Burgery wkroczyły na salony i do wegańskich i wegetariańskich restauracji. To już nie jest tłusta, ciężka kanapka, którą ...
Burak cukrowy warzywo – właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie buraka cukrowegoBurak cukrowy warzywo – właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie buraka cukrowego
Niezachwycający swoim wyglądem burak cukrowy stanowi jedno z najpowszechniejszych na świecie źródeł cukru. Stożkowate korzenie ...
Ciasto bananowo-chałwowe RAW
Surowe ciasto bananowo-chałwowe RAW
Raw Food – dosłowne tłumaczenie z języka angielskiego „surowe jedzenie” lub „surowa żywność”. Dla jednych dieta, dla innych styl życia. Chcesz spróbować? Polecamy przepis na ciasto bananowo-chałwowe w wersji RAW Amelii Romańskiej.
Papaja. Tajemnice papai
Jakie tajemnice skrywa „owoc Aniołów”?
Melonowiec właściwy (Carica papaya L.) czyli papaja to wyjątkowy owoc, który posiada wiele ciekawych właściwości i jest z całą pewnością warty zainteresowania, tym bardziej, że w Polsce jest to wciąż mało popularny owoc.
Mleko sojowe ‒ właściwości, skład i zastosowanie mleka sojowego
Mleko sojowe ‒ dlaczego budzi tyle kontrowersji?
Mleko sojowe zajmuje coraz więcej miejsca w naszej diecie. Trudno się dziwić, soja jest świetnym źródłem białka i zawiera odpowiedni dla człowieka zestaw aminokwasów. Dodatkowo ma dużo zdrowych tłuszczów, witamin i składników mineralnych. Jednak należy pamiętać, że mleko sojowe mimo swoich zalet, ...
Batat warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze batata
Bataty - wspierają wzrok, wzmacniają skórę, chronią przed rakiem!
Mimo że rodzimy ziemniak jest jednym z podstawowych składników wielu polskich dań, powoli na naszych stołach pojawia się również jego słodsza alternatywa – batat. Wbrew powszechnej opinii, owo warzywo rodem z tropików nie jest z kartoflem w żaden sposób spokrewnione. Jego bulwa ma jednakże ...
Ocet jabłkowy przyprawa – właściwości, skład i zastosowanie octu jabłkowego
Ocet jabłkowy – eliksir zdrowia, urody i szczupłej sylwetki
Ocet wykorzystujemy głównie w kuchni, by poprawić smak potraw. Mało kto wie, że ocet jabłkowy przyda się, gdy dopadnie nas zmęczenie, kaszel lub gdy się oparzymy.
Niebieska kukurydza – opis, właściwości i zastosowanie. Zboże niebieska kukurydza ciekawostki
Niebieska kukurydza – chroni przed starzeniem się i nowotworami
Coraz częściej sięgamy po żywność, którą od wieków oferuje nam natura. Jednym z takich produktów jest niebieska kukurydza, której ziarno, niepoddane modyfikacjom genetycznym, zachowało wszystkie najcenniejsze dla ludzkiego organizmu składniki. W tym przypadku powrót do natury ma szczególne ...
Szczaw – właściwości i witaminy. Uprawa i przepisy na szczaw
Szczaw – roślina wciąż niedoceniana
Szczaw jest rośliną, którą jedni kochają, inni nienawidzą. Niektórzy traktują ją wyłącznie jako chwast, inni cenią ze względu na właściwości odżywcze – głównie bardzo wysoką zawartość witaminy C i żelaza. Wyraźny, kwaśny smak tego warzywa sprawia, że można go podawać w formie zupy, nawet ...
Ocet winny przyprawa – właściwości, skład i zastosowanie octu winnego
Ocet winny – suplement diety nie tylko dla koneserów win
Mający wiele z winem wspólnego, ocet winny, stanowi popularny składnik sosów, marynat i deserów. Dodawany do żywności przedłuża jej trwałość ze względu na kwaśny odczyn. Ponadto wzmacnia jej walory smakowe oraz nadaje potrawom niepowtarzalny aromat. Ocet winny to także naturalny sposób na ...
Marchew zwyczajna nadzwyczajna
Marchew – strażniczka pięknej i zdrowej skóry
Uchodzi za ulubione warzywo gryzoni, jednak szczególne właściwości tej rośliny przekonują, że jej chrupanie nie powinno być jedynie nałogiem królika Bugsa. Marchew jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa. Odmładzające i antyrakowe działanie zawartego w niej beta-karotenu sprawia, że (chyba) ...
Dymka – cebula, która nie wyciska łez
Cebula, która nie wyciska łez
Cebulka dymka wciąż pozostaje w cieniu popularnej cebuli. Niesłusznie. Jej prozdrowotne właściwości wcale nie są mniejsze niż w przypadku Allium cepa, a do tego nie musimy ronić łez przy jej siekaniu. Smak dymki jest o wiele słodszy i delikatniejszy, zaś wyrastający z niej młody szczypiorek ...

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Pasaż zakupowy