Przepis na prawdziwy napój lassiPrzepis na prawdziwy napój lassi
Lassi to nazwa pradawnego ajurwedyjskiego napoju, który przygotowuje się na bazie jogurtu z dodatkiem wody, przypraw oraz ...
Przepisy na mieszanki przypraw domowej robotyPrzepisy na mieszanki przypraw domowej roboty
Jeżeli skład dostępnych w sklepach przypraw wywołuje u nas dreszcze, możemy rozważyć stworzenie własnych mieszanek, z pomocą ...
Pomysły na szybkie i zdrowe śniadanie
Pomysły na szybkie i zdrowe śniadanie
Dla pracujących na pełny etat, a nawet uczniów i studentów śniadanie jest posiłkiem najbardziej problematycznym. Poranna godzina, pośpiech i pusta lodówka często sprawiają, że ma się ochotę ...
Spaghetti warzywne: makaronowa alternatywa dla każdego
Spaghetti z dyni lub cukini? Żaden problem!
Wegański makaron bez glutenu? To propozycja nie tylko dla wegan i osób z celiakią, ale dla wszystkich tych, którzy lubią zdrowe eksperymentowanie w kuchni. Dowiedz się jak uzyskać i przyrządzić ...
Wiosenna przekąska ze szpinakiem i migdałami
Wiosenna przekąska ze szpinakiem i migdałami
Wiosna, wiosna, ach to ty! Pąki na drzewach i śpiew ptaków zwiastują pozytywną aurę i coraz piękniejszą pogodę. Wiosna wkracza także do kuchni, która staje się lżejsza i bardziej kolorowa. Na ...
Rzodkiewka – właściwości i uprawa. Przepisy na rzodkiewkę
Rzodkiewka – ostra zawodniczka
Rzodkiewka kojarzy nam się z wiosną, ponieważ jest jedną z najpopularniejszych nowalijek. Najchętniej spożywamy ją w formie surowej, z dodatkiem twarożku i szczypiorku. Osoby, które regularnie ...
Zupa idealna: Krem z polskiego buraka
Zupa idealna: Krem z polskiego buraka
Sprzymierzeniec anemików, wykazuje także właściwości, które chronią nas przed wirusami, nadciśnieniem, a nawet rakiem! Polska kuchnia burakiem stoi. Może zamiast tradycyjnego czerwonego barszczu ...
Jak zrobić domowy ocet jabłkowy?
Postaw na domowej roboty ocet jabłkowy
Ocet wykorzystujemy głównie w kuchni, by poprawić smak potraw. Mało kto wie, że ocet jabłkowy przyda się, gdy dopadnie nas zmęczenie, kaszel lub gdy się oparzymy.
Sok z buraków – jest bardzo zdrowy, ale niedoceniany
Jest bardzo zdrowy, ale niedoceniany
Picie soku ze świeżych buraków pomaga znacznie obniżyć ciśnienie krwi.  – wynika z najnowszych badań opublikowanych na łamach czasopisma „Hypertension”
Kiwi – czego jeszcze o nim nie wiesz?
Kiwi – czego jeszcze o nim nie wiesz?
Chiński agrest, jak nazywano kiedyś kiwi, to owoc odkryty stosunkowo niedawno. O jego szybkiej karierze przesądziły cenne wartości odżywcze, właściwości oczyszczające oraz odchudzające. Warto ...
Wyrób seropodobny - jak odróżnić ser od wyrobu seropodobnego?
Nie daj się nabrać na wyroby seropodne
Wchodzimy do sklepu, by kupić smaczny żółty ser. Wracamy do domu, otwieramy opakowanie, próbujemy, smakujemy, a jedyne co czujemy to rozczarowanie – zakupiony przez nas ser w smaku przypomina raczej ...
Wegański obiad na szybko - orzechowy makaron z dynią piżmową
Wegański obiad na szybko - orzechowy makaron z dynią piżmową
Są szybkie, proste i smaczne – dania z makaronem  idealnie sprawdzają się wtedy, kiedy nie chcemy lub nie mamy ochoty pocić się nad garami. No chyba, że decydujemy się przygotować makaron ...
Przepis na tłusty czwartek: wegańskie faworki
Przepis na tłusty czwartek: wegańskie faworki
Tradycyjne polskie faworki, choć wspaniałe w smaku, nie należą do najzdrowszych dań. Prawda jest jednak taka, że ciężko ich sobie odmówić. Zwłaszcza w taki dzień, jak tłusty czwartek. Jak sprawić, ...
Prosty sposób na makaron – Penne Volcano
Prosty sposób na makaron – Penne Volcano
Penne to jeden z najbardziej znanych rodzajów makaronu. Pochodzi z Kampanii w południowej części Italii, ale bez problemu można go kupić w sklepach na całym świecie. Ma kształt skośnej rurki i ...
Kardy – uzbrojeni dostawcy witamin
Kardy – uzbrojeni dostawcy witamin
Kiedy wpiszemy w wyszukiwarkę hasło „kard”, wyświetlą nam się informacje na temat perskiej broni białej oraz oryginalnej rośliny podobnej z wyglądu do ostu. Mimo tego wirtualnego pokrewieństwa, ...
Maniok – tropikalny ziemniak
Maniok – tropikalny ziemniak
Słodka bulwa manioku jest najczęściej spożywanym źródłem węglowodanów na świecie. To niewiele znane Europejczykom warzywo, znajduje się na 3 miejscu jako najpopularniejszy składnik codziennego ...
Roszponka – roślina z czarodziejskiego ogrodu
Roszponka – roślina z czarodziejskiego ogrodu
Według jednej z baśni braci Grimm, roszpunka była cenną rośliną rosnącą w ogrodzie pewnej czarownicy. Historia tego warzywa pokazuje, że przepadał za nią król francuski i amerykański prezydent. ...
Grzyby Reishi - właściwości i działanie orientalnych grzybów.
Grzyby Reishi - właściwości i działanie orientalnych grzybów.
Japończycy traktują grzyby reishi jako lekarstwo mogące pokonać wiele poważnych chorób, w tym raka. Lekarstwo alternatywne wobec dostępnych metod, naturalne, bez chemii – budzące tym samym wiele ...
Bulgur – pochodzenie, zalety prozdrowotne i propozycje podania kaszy bulgur
Bulgur – z czym to się je?
Kasza bulgur jest jednym z podstawowych surowców kulinarnych wykorzystywanych na Bliskim Wschodzie. To rodzaj kaszy wytwarzanej z pełnego ziarna pszenicy durum (pszenicy twardej, makaronowej), ...

Pasaż zakupowy

Pasaż zakupowy