Przepis na odżywcze mleko konopnePrzepis na odżywcze mleko konopne
Mleko konopne to jedna z najzdrowszych i najdelikatniejszych alternatyw dla mleka zwierzęcego. Ten smaczny napój o lekko ...
O jak ogórek, czyli oczyszczanie i odkwaszanie organizmuO jak ogórek, czyli oczyszczanie i odkwaszanie organizmu
„Sezon ogórkowy”, to nie tylko czas zbiorów tego warzywa. Tym mianem określamy także przestój w życiu kulturalnym i politycznym. ...
Przepis na nalewkę z bursztynu
Przepis na nalewkę z bursztynu
Bursztyn bałtycki to nie tylko chluba lokalnego przemysłu jubilerskiego, lecz także ważny składnik medycyny ludowej. Przygotowywana tradycyjnymi metodami nalewka z tej cennej żywicy kopalnej to doskonały sposób na naturalne wzmocnienie zdrowia oraz remedium na wiele dolegliwości.
Kulinarne triki: jak gotować kaszę jaglaną i pęczak?
Kulinarne triki: jak gotować kaszę jaglaną i pęczak?
Jeżeli dopiero wprowadzamy do naszej codziennej diety takie produkty, jak kasza jaglana czy (modny ostatnio) pęczak, mogą nam się zdarzać drobne, acz istotne błędy podczas gotowania. Nieodpowiednie przygotowanie kaszy wpłynie nie tylko na jej konsystencję, lecz także smak i wartości ...
Jarzębogrusza – gruszka na okrągło
Jarzębogrusza – gruszka na okrągło
Jarzębogrusza (Sorbopyrus auricularis) stanowi hybrydę jarząba mącznego i gruszki jadalnej. Wbrew pozorom - nie jest to nowość na rynku – ta wyjątkowa gruszka o okrągłych owocach występuje w Polsce od ponad 400 lat! Początkowo pełniła głównie funkcję dekoracyjną i hodowano ją w parkach oraz ...
Żołędziówka – kawa bez wyrzutów sumienia
Żołędziówka – kawa bez wyrzutów sumienia
Kawa żołędziówka stanowi jeden z ciekawszych zamienników tradycyjnej kawy. Pijał ją sam Szopen, a na Bałkanach do dziś pieką z niej chleb. O dobroczynnych właściwościach prażonej mieszanki z owoców dębu pisano już w XIX wieku. Napój ten nie tylko dobrze smakuje i pięknie pachnie, lecz także ...
Boczniaki zwalczą przewlekły stan zapalny
Boczniaki zwalczą przewlekły stan zapalny
Dieta bogata w boczniaki, cebulę, słodkie ziemniaki, oregano, cynamon i goździki może pomóc w walce z przewlekłym stanem zapalnym. – wynika z badań opublikowanych na łamach czasopisma „European Journal of Nutrition”
Czas na bazylię...pesto, makaron!
Czas na bazylię...zielone pesto i makaron!
Latem lubimy lekkie  dania. Nie lubimy natomiast dużo czasu spędzać w kuchni. To oczywiste, lepiej skorzystać w tym czasie z pięknej pogody i posiedzieć na świeżym powietrzu, na zielonej trawce. Zielono na dworze, zielono w głowach to i zielono na talerzu. A jak zielone to… bazylia!
 Jakie jest najdroższe danie na świecie?
To jest najdroższe danie na świecie!
Od ponad 400 lat uważana jest za rarytas wśród dań. Bird Nest Soup, czyli zupa z ptasich gniazd to jedna z najdroższych potraw na świecie – za miskę tego przysmaku trzeba słono zapłacić.
Prosty przepis na pyszny pasztet z soczewicy
Prosty przepis na pasztet z soczewicy
Soczewica coraz częściej pojawia się na naszych stołach. To dobrze, bo soczewica jest bogata w rozpuszczalny błonnik, który obniża poziom miażdżycogennego cholesterolu, jest dobrym źródłem łatwo przyswajalnego białka oraz witamin z grupy B i żelaza.
Kalafior – sposób na świetną pamięć i obronę przed rakiem
Kalafior – sposób na świetną pamięć i obronę przed rakiem
Dla większości z nas jedną z ulubionych potraw w okresie dzieciństwa był gotowany kalafior posypany chrupiącą bułką tartą. Obecnie, wiedząc, jak cenne dla zdrowia wartości zawiera w sobie to warzywo, skłaniamy się ku temu, by spożywać je na surowo lub w wersji przyrządzanej na parze. Jak ...
Botwinka nie jedno ma imię
Botwinka nie jedno ma imię
Zdrowa skóra, dobre samopoczucie, równowaga kwasowo-zasadowa - to tylko część argumentów, które przekonują, że botwinka powinna częściej gościć na naszych stołach. Właściwości, jakie kryje w sobie ta niepozorna roślina zastąpią nam nie jeden suplement diety!
Chutney - Indyjskie smaki w staropolskiej kuchni
Chutney - indyjskie smaki „po staropolsku”
Pierwsze przepisy na ten gęsty i aromatyczny sos pojawiły się w Polsce już w XVII w. W kuchni staropolskiej funkcjonował pod nazwą gąszcze. Chutney ma swoje korzenie w kuchni indyjskiej, gdzie do dzisiaj jest używany jako dodatek do dań mięsnych i wegetariańskich. Pikantny, lekko kwaskowy ...
Robimy wegańskie bezy
Robimy wegańskie bezy
Są delikatne, lekkie, piankowe, chrupiące z wierzchu i lekko ciągnące w środku – wegańskie bezy w niczym nie ustępują bezom niewegańskim. Dużo pracy i zachodu? Nic bardziej mylnego. Spróbujcie i zasmakujcie!
Leczniczy potencjał zupy miso
Leczniczy potencjał zupy miso
Miso to jedna z najbardziej charakterystycznych potraw kuchni japońskiej. Pasta na bazie sfermentowanej soi nie tylko jest smaczna i pożywna, lecz także uchodzi za sekret długowieczności Japończyków ze względu na unikalne właściwości prozdrowotne. Regularne spożywanie miso podnosi odporność, ...
Yerba mate – rytuał pobudzenia
Yerba mate – rytuał pobudzenia
Yerba mate to wymagający napój. Nie wystarczy tak po prostu zalać go wrzątkiem i popijać, przegryzając herbatniki. Aby móc w pełni korzystać z właściwości mate, należy się z nią najpierw oswoić i powiedzieć sobie jasno, że nie jest to zwyczajna herbata.
Przepis na wiosenne pesto z rzeżuchy
Przepis na wiosenne pesto z rzeżuchy
Wiosna to najlepszy czas na to, żeby zasadzić pieprzycę siewną, zwaną potocznie rzeżuchą. Jej zdrowe kiełki możemy wykorzystać do produkcji domowych przekąsek – np. pesto. To idealny pomysł na pożywne śniadanie albo lekką kolację dla tych, którzy lubią lekko pikantne i konkretne smaki.
Cukier kokosowy – diament wśród słodyczy?
Cukier kokosowy – diament wśród słodyczy?
Tłuszcz palmowy nie kojarzy nam się ze zdrową dietą, jednak pozyskiwany z palmy cukier, zwany kokosowym, staje się coraz bardziej popularny wśród osób, które stawiają na świadome odżywianie. Ta naturalna substancja słodząca z wyglądu przypomina nieco demerarę, a jej smak może urozmaicić ...
Przepisy na pobudzające koktajle herbaciane
Przepisy na pobudzające koktajle herbaciane
Wiosna, mimo że jest jedną z najpiękniejszych pór roku, często wiąże się z nagłym spadkiem sił witalnych naszego organizmu. Przesilenie wiosenne objawia się przemęczeniem, problemami z koncentracją, sennością oraz bólem stawów. Takie samopoczucie sprawia, że zamiast cieszyć się z wiosny, ...

Pasaż zakupowy

Pasaż zakupowy