Pasztet z bobu - smaczny i zdrowy

Fot. Amelia Romańska [vegeluv.org ] Fot. Amelia Romańska [vegeluv.org ]

Bób podbija serca i stoły. Teraz jest najsmaczniejszy. Bób gotowany, polany masłem i bułką tartą, to przysmak, który natychmiast znika z letniego stołu. Czy można jeść bób inaczej, niż pracowicie wyłuskując go z łupin?



Mamy pełnię lata, a jeżeli jest lato, to w naszych kuchniach pojawia się bób pod różnymi postaciami. Przepyszna jest pasta z bobu, którą można rozsmarować na chrupiącym pieczywie, niebiańsko smakuje sałatka z zieleniną okraszona młodziutkimi strączkami bobu. W takich formach bób najczęściej gości na naszych stołach. A gdyby tak poświęcić trochę więcej czasu na przygotowanie potrawy z bobem?
 
Świetnym pomysłem jest pasztet z bobu, którego wykonanie nie jest przedsięwzięciem łatwym. Ale przy dobrym planie wszystko się uda.

Pasztet z bobu

Składniki:

Przygotowanie:

  1. Kaszę jaglaną wypłukać i gotować przez ok 15 minut w dużej ilości wody (powinna się rozgotować, aby była klejąca – w żadnym wypadku sypka, bo nie sklei pasztetu).
  2. Warzywa obrać, umyć i pokroić w duże, nieregularne kawałki. Poddusić razem z bobem na oleju przez około 10-15 minut.
  3. Zmielone siemię lniane zalać 1/3 szklanki gorącej wody.
  4. Wszystkie wymienione wyżej składniki połączyć i zmiksować w blenderze, aż uzyska aksamitną konsystencje.
  5. Przełożyć do formy i piec w 180 st. C przez godzinę.
  6. Przełożyć go do formy i piekłam w 180 stopniach przez 1 godzinę.

Smacznego!



Autorką przepisu jest Amelia Romańska, która prowadzi kulinarnego bloga VegeLuv


Fot. Amelia Romańska [vegeluv.org ]
Moim zdaniem
Lubisz bób?
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy