Berberys – właściwości, witaminy i zastosowanie berberysu

Fot. Nickolas Titkov [CC BY-SA 2.0 ], Flickr.com Fot. Nickolas Titkov [CC BY-SA 2.0 ], Flickr.com

Berberys jest krzewem, który znamy z parków i przydomowych ogrodów. Chętnie sadzimy go w naszym klimacie, gdyż jego liście wraz z nadejściem jesieni przebarwiają się na piękny, ciemno bordowy kolor. Berberys, oprócz walorów estetycznych, ma także liczne właściwości zdrowotne znane od starożytności! Pomaga w stanach napięcia nerwowego, reguluje trawienie i poprawia pracę wątroby. W celach leczniczych stosowali go już Babilończycy. Wykorzystywali oni wszystkie części rośliny – od korzenia aż po korę. Zdecydowanie warto przyjrzeć się tej roślinie z bliska....


Roślina ze Wschodu

Berberys pospolity, nazywany także zwyczajnym (Berberis vulgaris L.) odgrywa ważną rolę wśród roślin używanych jako lekarstwo od ponad 2 500 tysiąca lat! Już w Babilonie i Indiach używano różnych części rośliny do celów leczniczych i nie tylko. Drewno berberysu wykorzystywano do tworzenia mebli i ozdób. Cenny był również wyciąg z kory, którym barwiono tkaniny –  jedwab, len i bawełnę. A z soczystych owoców wytwarzano atrament o krwisto czerwonej barwie. W średniowieczu odkryto, że berberys pomaga leczyć chorych na malarię i żółtaczkę. Berberys zyskał nawet względy świętej (!) –  świętej Hildegardy. To ona w XI wieku rozpropagowała krzew w Europie i spisała w swoich dziełach sposoby leczenia rozmaitych schorzeń zaczerpnięte z medycyny ludowej.
 
Europa i Ameryka

Choć za ojczyznę berberysu uważa się Europę, a dokładnie tereny Irlandii i Szkocji, zaaklimatyzował się on również w Ameryce Północnej. Niektórzy antropolodzy są zdania, że roślina ta odgrywała dużą rolę w życiu rdzennych ludów Ameryki. Według nich, miała ona wręcz wartość sakralną i magiczną. Berberysowi przypisywano rolę remedium na wszelkie choroby oraz  nadnaturalne moce! Wiek XVII przyniósł nowe odkrycie. Angielscy lekarze zaczęli stosować berberys do leczenia schorzeń wątroby. Już wtedy było wiadomo, że napary z liści pobudzają też apetyt i przyspieszają trawienie. Wzmagają bowiem wydzielanie soków trawiennych. Ze względu na ogromną ilość zawartość witaminy C w naszym kraju wykorzystywano berberys do leczenia szkorbutu.


Drewno berberysu wykorzystywano do tworzenia mebli i ozdób. By MurielBendel (Own work) [CC BY-SA 4.0], via Wikimedia Commons
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy