Bezglutenowa tarta ze szparagami i czosnkiem niedźwiedzim

Bezglutenowa tarta z fetą, szparagami, pomidorami i czosnkiem niedźwiedzim Bezglutenowa tarta z fetą, szparagami, pomidorami i czosnkiem niedźwiedzim

Maj i czerwiec to sezon na szparagi i czosnek niedźwiedzi. Dodanie tych składników do tarty stworzy wytrawną kompozycję.


Składniki na ciasto (foremka na tartę 27 cm):

Nadzienie:

Dodatki:

Wykonanie:
  1. Utrzyj jajka z olejem na puszysty krem. Dodaj tarty słonecznik oraz przesianą mąkę i migdały. Całość dokładnie wymieszaj.
  2. Dno foremki wyłóż papierem do pieczenia. W tym celu odwróć foremkę i odrysuj na papierze okrąg. Foremkę wysmaruj olejem, połóż na dno papier i wyłóż ciasto.
  3. Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 175°C przez ok. 25 minut do lekkiego zarumienienia. Foremkę wyciągnij i odstaw na 5 minut.
  4. Jajka przeznaczone do nadzienia zmiksuj z jogurtem. Dodaj umyty, pokrojony czosnek niedźwiedzi, pieprz czerwony i 1/2 łyżeczki soli.
  5. Całość wylej na ciasto w foremce.
  6. Szparagi dokładnie umyj. Odłam zdrewniałe końcówki. Wyłóż na tartę. Pomidory umyj, poprzekrawaj na pół. Ułóż między szparagami.
  7. Tartę zapiekaj w piekarniku w temperaturze 175°C przez ok. 30 minut, do lekkiego zarumienienia. Podczas pieczenia masa może się lekko wybrzuszyć. Ale po ostygnięciu powinna opaść.
  8. Poleca się spożywać tartę następnego dnia lub po ostudzeniu, posypaną serem feta.
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy