Błękitna babka wielkanocna

Babka jagodowa z niebieskiej kukurydzy Babka jagodowa z niebieskiej kukurydzy

Najbardziej popularny wypiek na wielkanocnym stole? Babka, to jedno z tych ciast, bez których nie wyobrażamy sobie świątecznego biesiadowania. Dobra babka powinna być ładnie wyrośnięta, mięciutka i tak delikatna, że każdy kawałek rozpływa się na języku. I taka właśnie jest babka jagodowa z niebieskiej kukurydzy.


Błękitna babka wielkanocna może zrobić prawdziwą furorę na świątecznym spotkaniu. Szczególnie, gdy nietypowemu kolorowi towarzyszyć będzie wyśmienity smak.


Babka jagodowa z niebieskiej kukurydzy


Składniki: 

Przygotowanie: 
Mąkę przesiewamy i wsypujemy do miski. Następnie dodajemy proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Oddzielamy żółtko od białka i białko ubijamy na sztywną pianę. Do piany dodajemy cukier i dalej miksujemy. Do ubitego białka dodajemy żółtko i chwilę mieszamy. Zawartość miski z mąką wsypujemy do masy i mieszamy delikatnie łyżką. Rozpuszczamy masło i dolewamy sok z jagód. Przestudzone masło wlewamy do masy i delikatnie mieszamy aż wszystko się połączy. Jagody obsypujemy mąką ziemniaczaną i wsypujemy do masy i mieszamy. Smarujemy formę masłem i lekko posypujemy mąką. Wlewamy masę do formy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez 40 minut w 170 st. C.
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy