Bób na 3 sposoby 

Fot. DaraKeroi_F[CC BY 2.0 ], Flickr.com Fot. DaraKeroi_F[CC BY 2.0 ], Flickr.com

Sezon na bób przypada na sam środek lata. Amatorzy tej strączkowej rośliny mogą w tym czasie eksperymentować do woli z jej kulinarnym zastosowaniem. Na bazie bobu można bowiem przygotować pożywne pasty kanapkowe, sałatki, a nawet zupę. Warzywo to, niewątpliwie, warto włączyć do codziennej diety, ze względu na wysoką zawartość kwasu foliowego, witamin z grupy B i żelaza.



Bób jest znany ludzkości już od czasów starożytnych. Jeszcze kilka wieków temu stanowił podstawowy element diety mieszkańców Europy Środkowej. Dziś roślina ta, po wielu latach zapomnienia, znów wraca do łask. Włączenie tego warzywa do diety, poza walorami smakowymi, może przynieść szereg korzyści dla naszego organizmu.  Zawarte w nim substancje mineralne, witaminy i błonnik w znacznym stopniu poprawiają jego funkcjonowanie. 100 gramów świeżych nasion bobu zapewnia nam 106% dziennego zapotrzebowania na kwas foliowy. Znajdziemy w nich również pełnowartościowe białko, witaminy z grupy B, fosfor, wapń, magnez, żelazo, cynk, miedź i mangan. Wartość energetyczna ugotowanego bobu jest przy tym dość spora - wynosi około 187 kcal w 100 g produktu. Jego indeks glikemiczny oscyluje zaś wokół 80 (IG suchych nasion = 40). Z tego powodu nie jest po produkt odpowiedni dla cukrzyków. Regularne spożywanie bobu u zdrowych osób usprawnia pracę jelit, obniża ryzyko zachorowania na nowotwory jelita grubego, obniża poziom cholesterolu, wspiera układ nerwowy, stabilizuje ciśnienie krwi, a nawet przeciwdziała depresji. Najwięcej składników odżywczych znajduje się w skórce bobu. Warzywo to przed poddaniem obróbce termicznej należy dokładnie opłukać – najlepiej gotować je na  parze. Oto przykładowe propozycje podania tej smacznej i pożywnej rośliny strączkowej:

TWAROGOWA PASTA KANAPKOWA Z BOBEM


Składniki:

  • 150 g bobu
  • 50 g twarogu półtłustego
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  • cebula dymka
  • 3 rzodkiewki

Przygotowanie:

Umyty bób wrzucamy do osolonej wody, a następnie gotujemy przez niecałe 10 minut, po czym odcedzamy i obieramy nasiona ze skórki.  Cebulę, czosnek i dymkę drobno siekamy, a następnie umieszczamy je na rozgrzanej patelni z oliwą i dodajemy bób. Całość przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i dokładnie mieszamy. Następnie przekładamy wszystko na talerz i dodajemy porcję pokruszonego twarogu. Składniki dokładnie mieszamy, a na wierzch kładziemy plasterki rzodkiewki. Pasta jest gotowa do zjedzenia!
LETNIA SAŁATKA Z BOBEM I TRUSKAWKAMI

Składniki:

  • kilka listków świeżego szpinaku
  • 300 g bobu
  • 200 g truskawek
  • połówka żółtej papryki
  • 50 g sezamu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka miodu płynnego
  • 2 łyżki soku z limonki
  • tymianek, pieprz, sól kamienna (do smaku)

Przygotowanie:

Szpinak dokładnie płuczemy i osuszamy. Sezam zaś lekko podprażamy na suchej patelni. Paprykę kroimy w kostkę, a truskawki przekrawamy na pół. Bób z kolei płuczemy, a następnie gotujemy ok. 7 minut w lekko osolonej wodzie. Kiedy będzie gotowy, odcedzamy go i obieramy ze skórki. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Polewamy je przygotowanym sosem z oliwy, miodu, soku limonkowego, pieprzu i tymianku. Wierzch sałatki posypujemy podprażonym sezamem – gotowe!

AROMATYCZNA ZUPA Z BOBU

Składniki:

  • 1 kg obłuskanego bobu
  • 1 kg ziemniaków kremowych
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • ½ selera korzeniowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 5 listków laurowych
  • 10 ziarenek ziela angielskiego
  • pęczek szczypiorku
  • sól kamienna, pieprz

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek kroimy w kostkę, a następnie szklimy je na oliwie i dodajemy starty na tarce seler. Przez kilka minut wszystko podsmażamy, a następnie dodajemy bób, ziele angielskie, liście laurowe, sól i pieprz. Wszystkie składniki gotujemy przez ok. 30 minut, co jakiś czas mieszając zupę. W międzyczasie obieramy ziemniaki, kroimy je w kostkę i powoli dodajemy do naczynia z zupą. Kiedy wszystkie składniki będą miękkie, zdejmujemy naczynie z ognia, wyławiamy ziele angielskie i listki, po czym dorzucamy do zupy drobno posiekany szczypiorek.

Smacznego!
Alicja Chrząszcz


Źródło: www.bonavita.pl
Źródło zdjęcia: www.pixabay.com
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowy

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy