Burak cukrowy warzywo – właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie buraka cukrowego

Burak cukrowy w okresie żniw. Fot. pixabay.com Burak cukrowy w okresie żniw. Fot. pixabay.com

Niezachwycający swoim wyglądem burak cukrowy stanowi jedno z najpowszechniejszych na świecie źródeł cukru. Stożkowate korzenie tego warzywa stanowiły dawniej pożywienie nie tylko dla zwierząt, lecz także ludzi. Dziś mało kto wie, że burak cukrowy to doskonała baza do ciast, ciastek i dżemów. Poza wysoką dawką węglowodanów, w tej roślinie znajdują się również minerały, takie jak na przykład wapń, żelazo, magnez, potas czy siarka. Co jeszcze powinniśmy wiedzieć o tej szczególnej odmianie Beta vulgaris?


Burak cukrowy to grupa kultywarów podgatunku buraka zwyczajnego (Beta vulgaris), który należy do rodziny szarłatowatych. Roślina ta stanowi drugie po trzcinie cukrowej źródło cukru na świecie (około 24% globalnej produkcji). Jako odmiana buraka korzeniowego jest uprawiana powszechnie w strefie klimatu umiarkowanego, będąc jednocześnie głównym surowcem przeznaczonym dla przemysłu cukrowniczego. Warzywo to ma dość duże wymagania glebowo-klimatyczne. Potrzebuje sporej ilości opadów deszczu i odpowiednio nawożonego podłoża o odczynie obojętnym lub zasadowym. Niedostatecznie nasycona składnikami odżywczymi ziemia znacznie obniża plon korzeni, a z kolei nadmierna ilość tego rodzaju substancji w glebie wpływa negatywnie na walory smakowe buraków. Aby wyprodukować dużą ilość cukru, burak potrzebuje także dużo słońca i zróżnicowania temperatury między dniem a nocą.


Korzeń buraka cukrowego. By USDA [Public domain], via Wikimedia Commons
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy