Chłodnik idealny na upalne dni - najlepsze przepisy na chłodnik

Fot. Danielle Tsi [CC BY-SA 2.0 ], Flickr.com Fot. Danielle Tsi [CC BY-SA 2.0 ], Flickr.com

Kiedy słupki rtęci sięgają 30 st. C nie mamy apetytu na tłuste, ciężkie potrawy. Zatem co jeść gdy żar leje się z nieba? Chłodnik – oto strzał w dziesiątkę! O tej porze roku smakuje najlepiej.


O czym warto pamiętać podczas gotowania chłodników? Przede wszystkim przyprawiamy je przed schłodzeniem i, co ważne, powinny być one mocniej doprawione niż zupy gorące. Należy przechowywać je w lodówce co najmniej 6 godzin, ponieważ w niskiej temperaturze składniki trudniej się łączą, a najsmaczniejsze chłodniki to te podawane na drugi dzień po przygotowaniu. Warto wiedzieć, że nie zawsze do przygotowania chłodnika musimy używać śmietany. Zamiast niej możemy wykorzystać kwaśne mleko, maślankę, jogurt lub kefir. I jeszcze jedna cenna wskazówka: znakomitym uzupełnieniem chłodnika bywa musztardaktóra podkreśla jego kwaśny smak. Warto więc dodać do zupy kilka jej łyżek. – radzi kucharz Knorr, Piotr Murawski.

Kierunek wschód, czyli tradycyjna okroszka

Okroszka to tradycyjne danie kuchni rosyjskiej. Przyrządzany jest na bazie kwasu chlebowego, z dodatkiem mięsa, ogórków i ugotowanych na twardo jaj. Zupa podawana jest na zimno ze śmietaną. Często jej smak wzbogacany jest szynką lub kiełbasą pokrojoną w kostkę. Okroszka znakomicie sprawdzi się w upalne dni – zaspokoi nasz głód i orzeźwi.
Francuska… prostota, czyli Vichysoisse

Choć kuchnia francuska kojarzy nam się jako niezwykle wyrafinowana, to właśnie z niej pochodzi bardzo prosta w przygotowaniu zupa Vichysoisse. Gęsta, kremowa, pyszna. Przyrządzana z kilku prostych składników: ziemniaków, pora, szczypioru. Dodatek łososia sprawi, że będzie bardziej wykwintna – idealna, by ugościć rodzinę lub przyjaciół. W przypadku tego francuskiego chłodnika prostota oznacza pyszny smak, za którym zatęsknimy już wraz z ostatnią zjedzoną łyżką.
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy