Przepis na chrupiące placki z cukinii

Teraz cukinia jest najlepsza – jędrna, świeża i soczysta. Proponujemy przepis na wegańskie placki z cukinii, które po usmażeniu są chrupiące i naprawdę pyszne. Można użyć do nich naprawdę dużych okazów cukinii. Warunek jest jeden – musimy poczekać, aż cukinia puści soki. Jeśli nie przyłożymy się do tego punktu placki mogą się nie udać, nie kleić i rozpadać na patelni – radzi Amelia Romańska z Vegeluv.org.


Placki z cukinii

Czas przygotowania: 60 minut

Składniki dla 2 osób:

Cukinię bez obierania oczyścić z nasion, pokroić w mniejsze kawałki i zetrzeć na tarce ręcznej (można użyć malaksera). Cukinię obieramy jeżeli ma bardzo twardą skórkę.

Startą cukinię posypujemy solą i odstawiamy na 30 minut, żeby puściła wodę. Po  tym czasie odsączyć wodę, dodać słonecznik, zmielone siemię lniane, sezam, mąkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, poszatkowaną bazylię i pieprz. Odstawiay na 5 minut, żeby siemię „związało” placki.

Smażyć na oleju rzepakowym, na średnim ogniu, aż placki zarumienią się z obu stron.




Autorką przepisu jest Amelia Romańska, która od kilku lat z powodzeniem stosuje dietę wegańską. Prowadzi blog Vegeluv, gdzie prezentuje swoje odkrycia kulinarne.
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy