Chutney - Indyjskie smaki w staropolskiej kuchni

Fot. Miansari66/Wikipedia CC Fot. Miansari66/Wikipedia CC

Pierwsze przepisy na ten gęsty i aromatyczny sos pojawiły się w Polsce już w XVII w. W kuchni staropolskiej funkcjonował pod nazwą gąszcze. Chutney ma swoje korzenie w kuchni indyjskiej, gdzie do dzisiaj jest używany jako dodatek do dań mięsnych i wegetariańskich. Pikantny, lekko kwaskowy lub słodki smak chutney, przyrządzony z warzyw lub owoców stanowi wspaniały dodatek do każdego dania.



Aromat na talerzu

Kuchnia indyjska jest niezwykle aromatyczna. Idealnie połączone słodkie i pikantne składniki, a także bogactwo ziół to jej główny wyróżnik. Jednym z podstawowych dodatków do dań indyjskich jest chutney, równie charakterystyczny w smaku i zapachu. Ten gęsty sos idealnie nadaje się także do mięsnych lub rybnych dań polskich, jak i do potraw wegeteriańskich. O ile tradycjonaliści nie byliby zadowoleni z takich niecodziennych połączeń smakowych, o tyle poszukujący nowych rozwiązań w kuchni będą zachwyceni smakiem chutney. Słodki smak sosu łagodzi pikantnie przyprawione mięsa, a nieco ostrzejszy, uwydatnia łagodny smak ryb i warzyw.
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy