Ciecierzyca z najdroższą przyprawą świata
Szafran to najdroższa przyprawa na świecie. Nadaje niepowtarzalny smak i aromat potrawom. Szafran uważany jest za afrodyzjak, który ma wpływ nie tylko na nasz popęd seksualny. Pobudza apetyt, wspomaga trawienie i chroni serce. W kuchni bardzo dobrze komponuje się daniami słodkimi, jak słonymi.
Przyprawę szafran pozyskuje się ze znamion słupków kwiatowych szafranu uprawnego, zwanego też krokusem uprawnym (Crocus sativus). By otrzymać kilogram szafranu, trzeba aż 170 tys. kwiatów. Dlatego szafran uznawany jest za najdroższą przyprawę na świecie. Przyprawa sprzedawana jest w postaci nitek lub proszku. Jeżeli korzystamy z nitek, to należy wcześniej je namoczyć w mleku lub w innym płynie.
Szafran uprawny (Crocus sativus). By Liné1 (Picture taken with my IXUS 800 IS) [GFDL or CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons
Szafranowa ciecierzyca
Składniki dla 4 osób:
- 2 puszki ciecierzycy 400g
- 1 opakowanie passaty
- 1 marchewka
- 1/2 cebuli
- 1 seler
- 1 łyżka rodzynek
- szczypta kminku
- oliwa z oliwek extra vergine Olitalia
- sól i pieprz
- 1 saszetka szafranu (szafran stosuje się oszczędnie, gdyż nawet niewielka ilość nadaje potrawie intensywną barwę i smak)
Sposób przygotowania:
Zeszklij na oliwie z oliwek posiekaną cebulkę, marchewkę i seler. Dodaj passatę, szafran, rodzynki i kminek. Duś na wolnym ogniu 3-4 minuty i dodaj ciecierzycę. Dopraw solą i pieprzem i podawaj na gorąco.
Smacznego!
Ekologia.pl
Ekologia.pl poleca
Subscribe
0 komentarzy