Czarna rzepa warzywo - właściwości i wartości odżywcze. Przepisy czarna rzepa

czarna rzepa dreamstime Czarna rzepa, fot. dreamstime
Czarna rzepa nie jest rośliną, która cieszy się w Polsce popularnością. Dużo częściej spożywa się ją u naszych wschodnich sąsiadów.  Zdecydowanie chętniej korzystamy z naturalnych kosmetyków z wyciągiem z tej rośliny przeznaczonych do pielęgnacji cery i włosów niż umieszczamy ją na talerzu. Okazuje się jednak, że warzywo to może być również ciekawym pomysłem na odświeżenie naszego jesienno-zimowego jadłospisu.

Czarna rzepa to potoczna nazwa czarnej rzodkwi (Raphanus sativus var. Niger) – jednorocznej rośliny należącej do rodziny kapustowatych (Brassicaceae) i grupy warzyw rzepowatych. Zazwyczaj osiąga wysokość 70 cm. Wytwarza rozetę liści, a jej drobne, zebrane w grona kwiaty mają barwę liliową. Owoc to łuszczyna. Jadalną część tej rośliny stanowi korzeń – pokryta czarną skórką bulwa, w której kryje się biały miąższ o charakterystycznym ostrym smaku.

Jak uprawiać czarną rzepę?

Czarna rzepa ma niemal identyczne wymagania glebowe jak rzodkiewka.  Najlepiej rozwija się na stanowiskach słonecznych o żyznym i przepuszczalnym podłożu. Ze względu na krótki okres wegetacyjny, warzywo to może być hodowane jako przedplon i jako poplon. Aby roślina rosła prawidłowo, należy pamiętać o jej regularnym podlewaniu i odchwaszczaniu.

Czy piramidy powstały dzięki rzepie?

Historia czarnej wersji rzepy liczy sobie aż 5000 lat! Wywodzi się ona od rzodkwi dzikiej, którą po dziś dzień możemy znaleźć w Europie, Azji i w północnej części Afryki. Prawdopodobnie roślina ta była składnikiem diety budowniczych pracujących przy powstawaniu egipskich piramid. W Polsce pojawiła się już za piastowskich czasów i szybko zyskała uznanie. Zdetronizował ją dopiero ziemniak w wieku XIX. Jednakże na Podlasiu, Białorusi i zachodniej Ukrainie warzywo to jest do dzisiaj jednym z podstawowych elementów jadłospisu lokalnej ludności.
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy