Czereśnie owoce - właściwości i wartości odżywcze. Przepisy czereśnie

Fot. Andrew Malone andrewmalone /Flickr CC[CC BY 2.0 ], Flickr.com Fot. Andrew Malone andrewmalone /Flickr CC[CC BY 2.0 ], Flickr.com

Dlaczego warto jeść czereśnie? Bo czereśnie to idealna przekąska na lato − apetycznie wyglądają, rewelacyjnie pachną, cudnie smakują, są bardzo orzeźwiające i posiadają właściwości zdrowotne. Sezon na czereśnie trwa krótko, więc spieszmy się, by nacieszyć się ich smakiem!



Drzewko czereśniowe, należy do najstarszych drzew na świecie. Badania archeologiczne wskazują, że czereśniami zajadali się już nasi przodkowie żyjący w okresie paleolitu. Z kolei zapiski rzymskiego pisarza Pilniusza Starszego z ok. 50 r. n.e. sugerują, że pierwsze czereśniowe drzewko sprowadził do Rzymu z miasta Cerasus (obecna Turcja) Lukullus, słynny rzymski wódz znany z organizacji wystawnych uczt, na których objadano się tymi pysznymi owocami. Stało się to około 70 r. p.n.e. Potwierdzeniem tej teorii ma być łacińska nazwa czereśni − Cerasus avium – która wywodzi się od nazwy miasta Cerasus.

Ciemne, czarne po jasnożółte − od tego momentu mamy około 500 odmian czereśni, które uprawiane są w Ameryce Północnej, Europie, Azji Zachodniej i na Kaukazie. Także w naszym kraju cieszą się dużą popularnością. Wiśnia ptasia, czereśnia, trześnia - z takimi określeniami może spotkać się w polskiej nomenklaturze. Dlaczego wiśnia ptasia? Smakoszem tego owocu są szpaki i wróble, stanowiąc poważną konkurencję dla ludzi.
Moim zdaniem
Lubisz czereśnie?
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy