Porzeczki owoce - właściwości i wartości odżywcze. Przepisy porzeczki

Fot. Renate Dodell[CC BY-ND 2.0 ], Flickr.com Fot. Renate Dodell[CC BY-ND 2.0 ], Flickr.com

Każdy właściciel działki lub ogródka powinien znaleźć w nim miejsce na krzak porzeczki. A najlepiej na kilka, by poza znaną wszystkim czarną, móc posadzić obok jeszcze czerwoną i białą. One również są zasobne w wiele witamin, minerałów oraz leczniczych i pielęgnacyjnych właściwości. Do tego mają oryginalne walory smakowe. Warto więc postawić na różnorodność w porzeczkowym sadzie.


Porzeczki: wymagania, zastosowanie, smaki i kolory

Porzeczki od dawien dawna porastały na dziko obszary całej Europy. Uprawiać zaczęto je przede wszystkim w celach leczniczych, w czym przodowali zakonnicy ze średniowiecznych klasztorów. Dopiero później zwrócono uwagę na odżywcze właściwości owoców i ich potencjał kulinarny. Uprawa porzeczek spopularyzowała się więc dopiero w XVI wieku.

Porzeczki idealnie nadają się do uprawy amatorskiej, dlatego bardzo często odnajdujemy je w przydomowych ogrodach i na działkach. Nie mają zbyt wygórowanych wymagań klimatycznych, czy też glebowych, a latem wydają piękne owoce zebrane w grona, które można spożywać na surowo lub przeznaczać na przetwory: wina, soki, dżemy, konfitury. Porzeczki czarne trzymają się krótko, natomiast białe i czerwone można przechowywać w lodówce jeszcze około dwóch tygodni od zebrania.

O ile czerwona porzeczka częściej pojawia się naszych ogródkach, to już biała w dalszym ciągu stanowi rzadkość. Owoce tymczasem rodzi piękne i smaczne. Są zdecydowanie najsłodsze spośród wszystkich trzech wariantów, ze znajomej kwaskowatości pozostaje w nich jedynie nuta. Mają też najmniejsze jagody, za to mieniące się pięknymi, subtelnymi barwami, począwszy od białej, niemal przezroczystej, przez kremową, żółtą, a na delikatnym różu skończywszy. Przetwory na bazie białej porzeczki, w naturalny sposób przybierają zresztą właśnie różową barwę.
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowy

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy