Drugie życie ziemniaczanych obierków

Freeimages.com/Ralph Aichinger Freeimages.com/Ralph Aichinger
Rocznie Polacy marnują 9 milionów ton jedzenia. Czyli w koszu ląduje 1/3 tego co kupujemy. Nawet obierając ziemniaki marnujmy żywność. A szkoda – obierki, zamiast wyrzucić do kosza, można przerobić na pyszne i naturalne chipsy.


Chipsy z obierków ziemniaków

Składniki:

obierki z dobrze umytych ziemniaków
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • kilka liści rozmarynu
  • łyżka oregano
  • łyżka papryki mielonej
  • szczypta soli i pieprzu
Przygotowanie:
  1. Oliwę, czosnek i rozmaryn utrzeć w moździerzu, bądź innym mosiężnym naczyniu.
  2. Obierki z ziemniaków należy dokładnie umyć. Wrzucamy je do miski i polewamy uprzednio wykonanym sosem. Dokładnie mieszamy dodając oregano i paprykę mieloną.
  3. Przyprawione obierki kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypujemy solą
  4. i pieprzem. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez około 8 minut. Podawać po lekkim ochłodzeniu dania.
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy