Dynia kusi pomarańczowym miąższem i wartościami odżywczymi. Fasola ceniona jest za smak i bogactwo witamin i minerałów. Co można stworzyć, łącząc te dwa składniki? Zupa krem z dyni z białą, sycącą fasolą – idealne połączenie na dżdżystą, polską jesień.
Składniki na 5 porcji:
- 0,5 kg dyni
- 250 g drobnej białej fasoli
- 1 mały por
- 1 litr bulionu warzywnego
- 15 g bazylii
- 50 g gęstego jogurtu
- oliwa z oliwek extra vergine
- 25 g masła
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Fasolę namoczyć na noc. Następnego dnia odlać wodę w której moczyła się fasola i zalać świeżą i gotować fasolę na małym ogniu, do momentu kiedy będzie miękka
- Zeszklij drobno pokrojonego pora na oliwie z oliwek i masłem, dodaj obraną i pokrojoną w kostkę dynię i duś wszystko przez około 10 minut. Następnie wlej litr bulionu i gotuj przez 45 minut.
- Po upływie 45 minut zblenduj zupę i gotowe.
- Krem z dyni podawaj z dodatkiem fasoli, świeżo zmielonego pieprzu i podsmażonej na oliwie bazylii.