Dżakfrut owoc - właściwości i wartości odżywcze. Przepisy dżakfrut

pixabay.com pixabay.com

Nazwa „dżakfrut” lub „jackfruit” to określenie międzynarodowe, które przyjęło się także w Polsce, choć niestety nie możemy cieszyć się dostępnością tego owocu. Rośnie on wyłącznie w krajach klimatu tropikalnego, a do Europy jest sprowadzany rzadko. Pochodzi z Indii, gdzie w południowym dialekcie określa się go mianem „chakka”, od którego już niedaleko do „dżakfruta”.


Duży, soczysty, pachnący

Czym charakteryzuje się dżakfrut? Po pierwsze jest to owoc bardzo aromatyczny i soczysty, przypominający smakiem ananasa, banana i zielone mango razem wzięte. Ma wysoką wartość odżywczą i prozdrowotną. Znany jest jednak głównie jako największy owoc na świecie! Rośnie na drzewie o nazwie chlebowiec różnolistny (Artocarpus heterophyllus) i jest tak duży, że nawet w krajach azjatyckich trudno kupić go w całości. Zazwyczaj sprzedawany jest na kawałki lub pod postacią oddzielonych, oczyszczonych i pozbawionych pestek cząstek.

Pojedynczy dżakfrut waży przeciętnie 10 kg, ale i sztuka osiągająca 30 kg to wcale nie taka rzadkość. Jak na swoją wagę przystało, dżakfrut ma też adekwatne rozmiary – jego długość może wynosić nawet 1 m.

Dżakfruty wyrastają bezpośrednio z pnia, co stanowi dowód na to, że matka natura dobrze przemyślała sobie ich ewolucję. Choć chlebowiec
Uwaga!
Dżakfruty są ciekawym urozmaiceniem diety wegetariańskiej, ale mięso mogą w niej zastępować jedynie w kontekście smakowym, nie odżywczym, ponieważ nie zawierają białka.
różnolistny to potężne drzewo, sięgające 30 metrów wysokości, jego gałęzie prawdopodobnie nie poradziłyby sobie z utrzymaniem takich gabarytów. Dżakfrut ma kształt owalny i pokryty jest dość grubą, morwiastą skórą z drobnymi, aczkolwiek tępymi kolcami. Skóra ta ma kolor zielony, gdy dżakfrut jest jeszcze niedojrzały. Z biegiem czasu przechodzi w barwę brązową i ciemnożółtą. Nawet dojrzały owoc wymaga nacięcia go ostrym narzędziem, gdyż skóra odchodzi topornie. Pod nią skrywają się intensywnie żółte cząstki, przypominające wyglądem cząstki innego egzotycznego owocu – duriana, a z bardziej znanych nam roślin – ziarenka kukurydzy, tyle że oczywiście nieporównywalnie większe. Mięsiste i soczyste cząstki oddzielone są od siebie błonkami na wzór cytrusów. Każda z nich zawiera pojedynczą pestkę, która również jest jadalna. Z pestek dżakfrutów, po uprażeniu czy ugotowaniu powstają ciekawe przekąski i dodatki do sałatek. Zawierają sporo błonnika, białka i dobroczynnego tłuszczu. Czasami zastępuje się nimi nasiona strączkowe w daniach typowych dla kuchni azjatyckiej. Co zaś ma nad do zaoferowania miąższ dżakfruta?
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy