Fenkuł warzywo - właściwości i wartości odżywcze. Przepisy fenkuł

Freeimages.com/monique72 Freeimages.com/monique72
Fenkuł nie należy do warzyw, które często znajdują się na naszych talerzach. Większość Polaków nadal nie docenia walorów smakowych i odżywczych, jakie kryje w sobie ta „egzotyczna” roślina rodem z Włoch. Okazuje się jednak, że kuszące orientalnym aromatem warzywo jest zdrowe dla cery, a także dostarcza nam komplet składników niezbędnych do obrony przed rakiem, nadciśnieniem i chorobami serca.

Fenkuł (Foeniculum vulgare Mill.), znany w Polsce pod nazwą koper włoski lub koper słodki, należy do rodziny selerowatych i jest rośliną dwuletnią. Warzywo ma wygląd zbliżony do cebuli lub kalarepy, ze względu na dużą białą bulwę z zielonymi łodygami i kępą pierzastych liści. Wszystkie jego części są jadalne. Smakuje dosyć orientalnie, nadając potrawom anyżowo-korzenny aromat. Roślina rośnie dziko w strefie klimatu śródziemnomorskiego. W wielu krajach, m.in. w Indiach, na Bliskim Wschodzie, w Australii i USA, jest też uprawiana. W Polsce hodowanie kopru włoskiego jest niezwykle trudne.

Warzywo zwycięzców

Z historycznych źródeł wynika, że fenkuł znany był już 5 tysięcy lat temu mieszkańcom Mezopotamii, zaś starożytni Grecy jako pierwsi zaczęli uprawiać tę roślinę. Nazywali ją „marathon”, ponieważ stała się dla nich symbolem zwycięstwa i była składnikiem wieńca zakładanego na głowę w trakcie misterium. Co ciekawe, fenkuł do tej pory można znaleźć, w miejscu gdzie odbyła się jedna z najsłynniejszych bitew w historii Hellady. Z tego powodu, z sentymentu, nazywa się go gdzieniegdzie „bitwą pod Maratonem”. Rzymianie przejęli koper włoski od Greków, doceniając jego kulinarne i lecznicze zalety – stosowali go w formie przyprawy, a także, pomocniczo, przy kuracji różnych chorób.  Był znany wówczas jako środek wspomagający laktację, leczący kolki niemowlęce i dolegliwości trawienne. Na szerszą skalę warzywo to, zaczęto uprawiać w średniowieczu. Wart uwagi jest fakt, że jego nazwa wywodzi się od łacińskiego słowa Foeniculum i oznacza "małe siano".
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy