Grzyby reishi - właściwości i wartości odżywcze. Przepisy grzyby reishi

Grzyby Reishi By frankenstoen from Portland, Oregon (reishi mushrooms) [CC BY 2.0], via Wikimedia Commons

Japończycy traktują grzyby reishi jako lekarstwo mogące pokonać wiele poważnych chorób, w tym raka. Lekarstwo alternatywne wobec dostępnych metod, naturalne, bez chemii – budzące tym samym wiele kontrowersji i niedowierzania. Czy grzyb reishi rzeczywiście leczy? A jeśli tak, to na ile skuteczny jest w przypadku tak ciężkich schorzeń, jak nowotwór?


Warto wiedzieć
Polska nazwa grzyba reishi to lakownica lśniąca lub żółtawa, zaś łacińska – Ganoderma lucidum. Wyodrębniono sześć rodzajów reishi, w zależności od barwy, jaką reprezentują. Największy potencjał terapeutyczny upatruje się w reishi czerwonych. Najsilniejsze właściwości, niezależnie od rodzaju grzyba, wykazują jego zarodniki. Ekstrakt z reishi zaleca się przyjmować w trakcie lub po posiłku, najlepiej wraz z witaminą C, która zwiększa jego działanie. Dawki i długość zażywania grzyba, zarówno leczniczo, jak i profilaktycznie, powinniśmy skonsultować z lekarzem.

Reishi – bohater medycyny Dalekiego Wschodu
Jak wygląda egzotyczny grzyb reishi? Jego powierzchnia jest skórzasta i lśniąca, barwą blisko jej do świeżego, dopiero co wyjętego ze skorupki kasztana. Jest poza tym bardzo podobny do znanej nam z rodzimych lasów huby drzewnej. Rośnie na pniakach, korzeniach i korze drzew liściastych, przeważnie martwych. Dzikiego grzyba reishi, nawet w Japonii i w Chinach, widuje się jednak bardzo rzadko, dlatego przynależne jest mu określenie „grzyb widmo”. Nie jest to zresztą jedyna nazwa, pod którą występuje reishi. W Chinach zwie się go „ling zhi”, co oznacza dosłownie „roślinę wzmacniającą ducha” lub „roślinę mocy duchowej”. Wielu tytułuje go też „rośliną nieśmiertelności”. I choć grzyb reishi z pewnością nie sprawi, że będziemy nieśmiertelni, to jego właściwości, jak twierdzi medycyna Dalekiego Wschodu, mają charakter silnie terapeutyczny. Mieszkańcy Azji niezwykle cenią sobie ten surowiec, zwłaszcza, że jego hodowla jest bardzo wymagająca. Od tysięcy lat otaczają go niemal religijną czcią i pokładają nadzieję w jego właściwościach, gdy przychodzi o leczenie najcięższych chorób.
Dziś grzyby reishi, nie licząc Japonii i Chin, stosuje się najczęściej na Tajwanie i w Korei. Ich sława wykracza jednak daleko poza granice orientu. Chętnie sięgają po nie zwłaszcza mieszkańcy Ameryki Północnej, gdzie zresztą (podobnie jak w Ameryce Południowej i w Europie) reishi występuje sporadycznie w warunkach naturalnych. Celem zażywania ekstraktu z grzybów reishi jest przede wszystkim profilaktyczne wzmocnienie odporności oraz, w przypadku wielu chorób i dolegliwości, nadanie większej skuteczności leczeniu.
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy