Jagody owoce - właściwości i wartości odżywcze. Przepisy jagody

Fot. Michael Bentley[CC BY 2.0 ], Flickr.com Fot. Michael Bentley[CC BY 2.0 ], Flickr.com
Jagody stanowią częsty i lubiany dodatek do wypieków oraz deserów. Popularne są też pierogi i naleśniki z jagodowym nadzieniem. Spośród wszystkich owoców leśnych, to właśnie jagody i maliny najczęściej przeznaczamy na przetwory. Powinniśmy jednak maksymalnie wykorzystywać sezon wakacyjny, kiedy świeżych jagód jest pod dostatkiem. To w tej formie są one najzdrowsze, ponieważ zawierają najwięcej substancji bioaktywnych.

Jagody: występowanie i odmiany, borówka czarna a amerykańska

Borówki czarne, czernice, jagodziny czy po prostu jagody (Vaccinium myrtillus), to jedne z najsmaczniejszych owoców leśnych, które możemy zbierać sami lub kupować na targowiskach w okresie od czerwca do sierpnia. Krzewinki borówki czarnej sięgają 50 cm wysokości, mają jajowate, drobne listki i pojedyncze ciemnoczerwone kwiaty. Owoce przybierają barwę czarną. Ich skórka pokryta jest dodatkowo niebieskim nalotem, miąższ ma kolor czerwony.

Jagody rosną w lasach całej środkowej i północnej Europy. Znana jest nam również borówka amerykańska, inaczej wysoka, która jednak nie powinna być mylona z leśną czarną borówką (jagodą). Borówki amerykańskie to owoce typowo uprawne, nie występują w formie dzikiej. Z łatwością da się je odróżnić od omawianych tutaj borówek czarnych. Te ostatnie są mniejsze i bardziej soczyste, natomiast borówki amerykańskie nie zawierają tyle soku i są nawet kilkakrotnie większe od jagód.


Borówka na polanie Skalne w Beskidzie Wyspowym I, Selso [GFDL, CC-BY-SA-3.0 or CC BY-SA 2.5-2.0-1.0], via Wikimedia Commons
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy