Ocet jabłkowy - właściwości i odchudzanie. Przepis na ocet jabłkowy

Ocet jabłkowy bez problemu przygotujesz w domu, fot. sxc.hu Ocet jabłkowy bez problemu przygotujesz w domu, fot. sxc.hu

Ocet wykorzystujemy głównie w kuchni, by poprawić smak potraw. Jednak mało kto wie, że ocet jabłkowy przyda się także, gdy dopadnie nas zmęczenie, kaszel lub bezsenność lub gdy po prostu chcemy schudnąć.



Ocet jabłkowy od wieków wykorzystywany jest w medycynie ludowej. Nasze babcie i prababcie stosowały ocet jabłkowy przy różnych chorobach i dolegliwościach. Ocet jabłkowy był remedium na zaparcia, wzdęcia, zgagę czy przeziębienia. A dzięki swoim właściwościom antybakteryjnym stosowany był również w przemywaniu ran.

Nic w tym dziwnego, bo – jeżeli wierzyć doniesieniom naukowym – wszechstronny w zastosowaniach ocet jabłkowy poprawia nastrój, działa bakteriobójczo, zmniejsza apetyt na słodkie, przyspiesza przemianą materii i poprawia kondycję jelit. Ocet jabłkowy dostarcza nam w sumie około 50 biopierwiastków. Fosfor, potas, chlor, magnez, siarka, krzem – to część pierwiastków, jakie znajdziemy w occie jabłkowym.

Ocet jabłkowy pomaga schudnąć, a to dlatego, że zmniejsza apetyt na słodycze, przyspiesza przemianę materii i poprawia kondycję jelit. Wystarczy pić regularnie dwie łyżki stołowe octu jabłkowego dziennie, by przyspieszyć spalanie tkanki tłuszczowej, ale i zapobiec jej ponownemu odkładaniu się. Podobno Kleopatra wspaniałą figurę zawdzięczała właśnie temu octowi, po który sięgała przede wszystkim po ucztach.

Ocet jabłkowy powstaje w wyniku fermentacji jabłek – dlatego bez problemu można go przygotować samodzielnie w domu. Na następnej stronie prezentujemy przepis na domowy ocet jabłkowy.
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy