Jak zrobić krem a’la nutella

Fot. Amelia Romańska wegeluv.org/ Fot. Amelia Romańska wegeluv.org/

Słodki, czekoladowym krem do naleśników, bułeczek, tostów, który nie będzie zawierał oleju palmowego i sztucznych dodatków? Do tego bez mleka, za to z dodatkiem zdrowych orzechów laskowych. Taki właśnie jest krem krem a’ la nutella Amelii Romańskiej z Vegeluv.org. Fantastyczny do kanapek czy do wyjadania łyżeczką prosto ze słoiczka.


Z takim smarowidłem łatwiej przetrwać zimową aurę, która w tym roku jest wyjątkowo uciążliwa. Wystarczy 5 składników, by powstał super kremowy, 100% vege, bez rafinowanych cukrów, bez niezdrowego oleju palmowego krem a’ la nutella.

Krem a’ la nutella

Czas przygotowania: około 30 minut

Składniki:
  • 600g orzechów laskowych
  • 300g cukru kokosowego
  • 40g kakao
  • puszka mleka kokosowego (400g)
  • szczypta soli

    Przygotowanie:


    Orzechy pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez 3-5 minut, do momentu, aż popękają skórki. Po tym czasie obieramy orzechy ze skórek. By ułatwić sprawę orzechy można wrzucić do lnianego woreczka i potrząsnąć nimi porządnie kilka razy - wtedy skórka łatwiej odchodzi. 

    Wyłuskane orzechy miksujemy blenderem na gładką masę, co chwilę zbierając resztki ze ścianek naczynia. Kiedy uzyskamy już odpowiednią  konsystencję dodajemy mleko kokosowe, cukier kokosowy, kakao i sól i dalej miksujemy, aż powstanie aksamitny krem. Smacznego:)


    Krem jest idealny do naleśniki, deserów, wafli i bezpośredniego do wyjadania ze słoika!


    Fot. Amelia Romańska wegeluv.org/




    Autorką przepisu jest Amelia Romańska, która od kilku lat z powodzeniem stosuje dietę wegańską. Prowadzi blog Vegeluv, gdzie prezentuje swoje odkrycia kulinarne.
    wykop.pltwitter.plfacebook.pl
    Oceń: Drukuj

    Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

    Ogłoszenia - ekologia.pl
    Pasaż zakupowy