Jarzębina owoc - właściwości i wartości odżywcze. Przepisy jarzębina

Freeimages.com/Juha Soininem



Kilka ciekawych faktów o jarzębinie

Owoce jarzębiny mają dwukrotnie więcej karotenu, niż znana z jego zawartości marchew. Są też bogatym źródłem witaminy C, co plasuje jarzębinę wśród pierwszorzędnych, naturalnych leków na przeziębienie i grypę.

Jarzębina jest świetnym materiałem na domową nalewkę. Eksperci są zdania, że lepiej przygotować jej od razu więcej, ponieważ nie każdego roku owoce nadają się do tego celu. Jarzębinówka może poza tym być przechowywana latami. Im jest starsza, tym bardziej wytraca się w niej gorzkawy aromat i zastępuje go słodycz. Jej właściwości lecznicze warto wykorzystać szczególnie przy przeziębieniu i problemach z trawieniem.

Odporność z jarzębiny

Owoce jarzębiny często występują w składzie preparatów przeciwko infekcjom bakteryjnym. Pomagają ograniczyć już powstałe stany zapalne, ale przede wszystkim działają profilaktycznie, uodparniając przed przeziębieniem i grypą. To zasługa zawartej w nich witaminy C, a także antocyjanów – barwników o właściwościach przeciwutleniających, które pomagają chronić organizm również przed zmianami nowotworowymi.

Poza tym owoce jarzębu obfitują w kwasy organiczne, garbniki, cukry (na przykład mający przeczyszczające działanie sorbitol, naturalny cukier obecny także w śliwkach) witaminy z grupy B, witaminę K i PP oraz sole mineralne, na przykład miedź czy potas.

Jarzębina – pomaga, gdy szwankuje układ trawienny

Kwiaty oraz owoce jarzębiny mają delikatne właściwości przeczyszczające i pobudzają do pracy jelita, dlatego też pomagają likwidować wzdęcia i zaparcia. Pozytywnie wpływają na nerki i wątrobę. Zaleca się picie moczopędnych naparów z jarzębiny i spożywanie jej pod innymi postaciami w przypadku chorób takich jak: kamica nerkowa, nieżyt żołądka, stany zapalne nerek i wątroby, w zaburzeniach trawienia.
Moim zdaniem
Jadłaś/jadłeś kiedyś przetwory z jarzębiny?
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy