Jarzębogrusza – gruszka na okrągło

Jarzębogruszka, źródło: Wikipedia Jarzębogruszka, źródło: Wikipedia

Jarzębogrusza (Sorbopyrus auricularis) stanowi hybrydę jarząba mącznego i gruszki jadalnej. Wbrew pozorom - nie jest to nowość na rynku – ta wyjątkowa gruszka o okrągłych owocach występuje w Polsce od ponad 400 lat! Początkowo pełniła głównie funkcję dekoracyjną i hodowano ją w parkach oraz ogrodach botanicznych. Obecnie docenia się również jej walory smakowe.



Jarzębogruszę nazywa się niekiedy jarzębinogruszką lub gruszką czerwoną. Gatunek ten został w XVI wieku znaleziony przez botanika Bauhina w ogrodach barona Polvillera w Alzacji. Obecnie hodowane okazy są jego klonami.

Dzisiaj, mimo smacznych owoców, roślina ta jest dosyć rzadko uprawiana. Warto jednak mieć ją w swoim ogródku z racji tego, że jest odporna na większość chorób i szkodników, dzięki czemu nie sprawia większych problemów w pielęgnacji.

Owoce tej rośliny przywodzą na myśl okrągłą gruszkę o średnicy ok. 5 cm. Ich skórka ma ciemnożółty kolor przeplatany gdzieniegdzie czerwonym rumieńcem. Słodki miąższ jest żółty i dość twardy. Jarzębogruszka doskonale smakuje solo, jak również w postaci dżemu, kompotu i innego rodzaju przetworów.

Roślina ta ma zwykle nie więcej niż 12 m wysokości. Jej okres kwitnienia przypada na maj, zaś kwiaty mają barwę białą i są zebrane w kwiatostany o średnicy ok. 8 cm. Jarzębogrusza charakteryzuje się wysoką odpornością na suszę i niskimi wymaganiami glebowymi. Do prawidłowego rozwoju należy zapewnić jej słoneczne stanowisko. Roślinę tę można uprawiać w przydomowym ogródku – z pewnością jej oryginalne i smaczne owoce będą przyciągać spojrzenia, a także zagoszczą w naszej spiżarni.
Alicja Chrząszcz


Źródło: www.biokurier.pl
Źródło zdjęcia: www.wikimedia.com
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy