Jedzenie z łąki. Jakie darmowe jedzenie oferuje przyroda?

fot. dreamstime

Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, jak wiele roślin z otaczającej ich przyrody może znaleźć zastosowanie w ich kuchni. A pola, łąki i lasy pełne są dziko rosnących roślin, które urozmaicały smak potraw naszych przodków. Poniżej krótki przegląd roślin, których wiele osób nie odważyłoby się posądzić o jadalność...



W zasięgu ręki – w ogródku, parku, przy drodze, na łące i w lesie − rosną zielska, które bez problemu możemy wykorzystać w kuchni. Poniżej znajduje się jedynie lista niektórych jadalnych roślin, która może służyć co najwyżej za ciekawostkę. Jeśli ktoś naprawdę chciałby lepiej zapoznać się z dzikimi roślinami, które są jadalne lub nawet poważnie myśli o włączeniu ich do swojej diety, koniecznie musi dokładnie przestudiować literaturę na ten temat.

Babka lancetowata − jadalne są młode liście oraz dojrzałe nasiona. Liście można wykorzystać jako dodatek do różnych dań, a nasiona mogą być gotowane jak kasza.

Babka lancetowata, fot. Hans Hillewaert (Own work) [CC-BY-SA-3.0], via Wikimedia Commons


Biedrzeniec mniejszy (nie mylić z biedrzeńcem większym) − powszechnie występująca roślina, której liście, owoce oraz korzenie mogą być użyte jako dodatek do zup i potraw.

Kwiatostan biedrzeńca mniejszego, fot.Mark14 (Own work) [CC-BY-2.5, CC-BY-SA-3.0 or GFDL], via Wikimedia Commons

Bylica pospolita (nie mylić z innymi gatunkami bylic) − jej liście mogą służyć jako dodatek np. do  jajecznicy.

Bylica pospolita (Artemisia vulgaris) fot. H. Zell (Own work) [GFDL or CC-BY-SA-3.0], via Wikimedia Commons
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy