Dzikie rośliny jadalne

Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, jak wiele roślin z otaczającej ich przyrody może znaleźć zastosowanie w ich kuchni. A pola, łąki i lasy pełne są dziko rosnących roślin, które urozmaicały smak potraw naszych przodków. Poniżej krótki przegląd roślin, których wiele osób nie odważyłoby się posądzić o jadalność...



fot. shutterstockfot. shutterstock


W zasięgu ręki – w ogródku, parku, przy drodze, na łące i w lesie − rosną zielska, które bez problemu możemy wykorzystać w kuchni polskiej. Poniżej znajduje się jedynie lista niektórych jadalnych roślin, która może służyć co najwyżej za ciekawostkę. Jeśli ktoś naprawdę chciałby lepiej zapoznać się z dzikimi roślinami, które są jadalne lub nawet poważnie myśli o włączeniu ich do swojej diety, koniecznie musi dokładnie przestudiować literaturę na ten temat.
  • Babka lancetowata − jadalne są młode liście oraz dojrzałe nasiona. Liście można wykorzystać jako dodatek do różnych dań, a nasiona mogą być gotowane jak kasza.
  • Biedrzeniec mniejszy (nie mylić z biedrzeńcem większym) − powszechnie występująca roślina, której liście, owoce oraz korzenie mogą być użyte jako dodatek do zup i potraw.
  • Bylica pospolita (nie mylić z innymi gatunkami bylic) − jej liście mogą służyć jako dodatek np. do  jajecznicy.
  • Dąb − żołędzie są jadalne, jednak należy zapoznać się z metodami ich przetwarzania i przygotowywania do spożycia.
  • Dzięgiel (nie mylić z innymi roślinami, gdyż niektóre podobne są trujące) − korzenie, liście, obrane łodygi oraz nasiona są jadalne
  • Głóg − z jego owoców można przyrządzić pożywną papkę, nie mylić z innymi roślinami np. różą.
  • Gorczyca polna (oraz rzodkiew świrzepa) − można stosować m.in. do zup i surówek. Jadalne są młode liście, kwiaty oraz bardzo młode owoce.
  • Jarzębina − jesienią, w pełni czerwone owoce są jadalne, może np. zastępować rodzynki w niektórych potrawach.
  • Koniczyna − jadalne są kwiaty w okresie letnim, a także w niewielkich ilościach młode liście.
  • Krwawnik pospolity − jego liście mogą służyć jako przyprawa.
  • Łopian (zwany popularnie rzepem) − jadalne są łodygi, korzenie młodych łopianów oraz bardzo młode ogonki liściowe.
  • Mniszek lekarski (mlecz) − jadalne są korzenie, młode liście oraz kwiaty.
  • Ostrożeń (oset) − jadalne są przede wszystkim młode liście.
  • Podagrycznik − jadalne młode liście oraz ogonki liściowe. Ma podobny aromat do pietruszki i selera.
  • Pokrzywa − liście i młode pędy są jadalne. Pokrzywę można przygotowywać jak szpinak, w postaci pożywnych zup czy jako nadzienie do naleśników i zapiekanek.
  • Sosna (nie mylić z cisem) − jadalne są m.in. młode pędy oraz kwiatostany.
  • Wiesiołek (uważać, żeby nie pomylić z dziewanną) − m.in. kwiaty oraz nasiona nadają się do spożycia.
Ekologia.pl (JSz)

Bibliografia

  1. Ł. Łuczaj; “Dzika kuchnia”; Warszawa 2013. ;
Ocena (3.7) Oceń: