Kaki owoc - właściwości i wartości odżywcze. Przepisy kaki

By Tomomarusan (This is the creation of Tomomarusan) [GFDL, CC-BY-SA-3.0 or CC BY 2.5], via Wikimedia Commons By Tomomarusan (This is the creation of Tomomarusan) [GFDL, CC-BY-SA-3.0 or CC BY 2.5], via Wikimedia Commons

Owoc kaki zwany jabłkiem orientu, ma obecnie coraz mniej tajemnic. Niemal bez problemów możemy go spotkać w polskich sklepach i w menu dobrych restauracji. Przypominające z wyglądu niewielkie żółto-pomarańczowe pomidory owoce hebanowca smakują jak słodka śliwka i zawierają mnóstwo cennych dla zdrowia substancji. Odmładzają, obniżają ciśnienie, cholesterol, poprawiają witalność i wzmacniają odporność, a badania naukowe dowodzą o ich antyrakowych właściwościach. Smakowe i zdrowotne walory przekonują, że orientalne kaki powinno czym prędzej zagościć w naszej diecie!



Owoc kaki (Diospyros L.) zwany persymoną, sharoną, hurmą lub jabłkiem orientu to roślina występująca naturalnie w strefie międzyzwrotnikowej. Pochodzi z Chin i Japonii, a obecnie uprawia się ją również w krajach śródziemnomorskich. Rosnące na hebanowcach – drzewach o silnych gałęziach i gładkich liściach jadalne owoce są jagodą, podobnie jak winogrono czy pomidor.
Według podań historycznych hebanowiec jest najstarszym gatunkiem sadowniczym uprawianym tysiące lat temu w Chinach Północnych i około 1300 lat temu w Japonii.
Mają barwę czerwono-pomarańczową i średnicę od 2 do 9 cm. Po ich wierzchniej stronie znajdują się cztery małe listki. Miąższ dojrzałego owocu jest słodki niczym śliwka i odznacza się galaretowatą konsystencją. W Polsce jesienią i zimą możemy znaleźć w sklepach owoce szaron, czyli specjalną odmianę kaki. Z reguły nie posiadają one pestek, a ich skórka jest dużo cieńsza i jadalna. W przypadku innych odmian kaki nie każdy owoc nadaje się od razu do spożycia. Niedojrzałe okazy odznaczają się wysokim stężeniem garbnika, co powoduje, że możemy je zjadać dopiero wówczas, gdy nieco poleżą. Obecnie hurma cieszy się sporą popularnością nie tylko w krajach orientu, lecz na całym świecie. Hoduje się ją na terenach o klimacie umiarkowanym z łagodną zimą i niezbyt gorącym latem. 

Tysiąc obliczy persymony

W botanice wyróżnia się dwie linie hebanowców. Owoce należące do pierwszej z nich, uprawiane w Japonii, spożywa się gdy dojrzeją, zmiękną i utracą cierpki smak, zaś kaki z drugiej linii długo dojrzewają na drzewach i dopiero wówczas, gdy spadną liście stają się zdatne do jedzenia. Nie w pełni dojrzałe są twarde i chrupiące - jak jabłka. Do tej pory ludziom udało się wyhodować aż 1000 odmian tej rośliny! Na rynku najbardziej rozpowszechnione są owoce chińskiej hurmy wschodniej, występujące pod nazwą handlową szaron. Poza odmianami pochodzącymi z Dalekiego Wschodu istnieją też europejskie, rosyjskie czy ukraińskie.

Najciekawsze z nich to Russian Beauty o słodkich i miękkich owocach, wyróżniająca się ogromną odpornością na mróz, Triumph (Sharoni) o wysokiej jakości kanciastych, żebrowanych owocach, które z czasem zmieniają barwę z żółtej na pomarańczową, Costata o pięknie zabarwionych liściach i dużych żółto-pomarańczowych owocach oraz Hurma amerykańska, która ma dużo większą zawartość wapnia i witaminy C niż odmiany azjatyckie.
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy