Kalafior warzywo - właściwości i wartości odżywcze. Przepisy kalafior

Fot. Grempz[CC BY 2.0 ], Flickr.com Fot. Grempz[CC BY 2.0 ], Flickr.com

Dla większości z nas jedną z ulubionych potraw w okresie dzieciństwa był gotowany kalafior posypany chrupiącą bułką tartą. Obecnie, wiedząc, jak cenne dla zdrowia wartości zawiera w sobie to warzywo, skłaniamy się ku temu, by spożywać je na surowo lub w wersji przyrządzanej na parze. Jak wybrać idealnego kalafiora? W jaki sposób można go przyrządzić, aby wprowadzić nieco zmian w naszej kuchni?



Kalafior (Brassica oleracea L. var.botrytis L.) jest rośliną uprawną, uznawaną za odmianę kapusty warzywnej lub efekt mutacji brokułu. Kalafior występuje w wielu odmianach kolorystycznych – oczywiście najpopularniejsze są białe lub kremowe – jednak czasami możemy natrafić na wersję żółtą, zieloną tudzież… fioletową. Okrągłą główkę warzywa, podobnie jak w przypadku brokułu, tworzą tzw. róże, które we wczesnym stadium rozwoju są tak zbite, że ciężko je od siebie oddzielić. Uznaje się, że młody kalafior, a więc taki o gęsto ułożonych różach, jest najdelikatniejszy w smaku.

Kalafior wcale nie jest darem od królowej Bony

Na podstawie źródeł historycznych można stwierdzić, że kalafior pochodzi z Cypru, skąd bierze się jego pierwotna nazwa - „kapusta cypryjska”. Uprawiano go już w starożytnej Grecji i w Rzymie. W Polsce warzywo pojawiło się na przełomie wieku XVI i XVI. Wbrew powszechnej opinii, nie sprowadziła go do nas królowa Bona Sforza. Jak podaje Kamil Janicki w swojej książce „Damy złotego wieku”, kapusta i kalafior trafiły na polskie ziemie najprawdopodobniej wskutek wyjazdów synów najlepszych polskich rodów do Włoch, zaś same włoskie przepisy zawierające dania na bazie warzyw kapustnych przyjęły się w rodzimej kuchni dopiero dwa wieki później.
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy