Kapary warzywa - właściwości i wartości odżywcze. Przepisy kapary

Freeimages.com/Sarka Sevcikova Kapary, Freeimages.com/Sarka Sevcikova

Obok oliwek, rukoli, czosnku i świeżych ziół, kapary to jedne z najważniejszych dodatków do potraw kuchni greckiej, włoskiej czy francuskiej. W Polsce nie są jeszcze tak popularne, ale powoli zaczynamy coraz więcej uwagi zwracać na tę wyrazistą i bardzo intrygującą przyprawę. Warto?


Kapary: skąd się biorą?

Kapary to cierniste krzewy z rodziny kaparowatych. Są wysoko cenione w przemyśle spożywczym, ponieważ wydają jadalne pąki kwiatowe, listki i pędy. Wartościowe są nawet ich korzenie, które po spopieleniu służą za zamiennik soli. Najczęściej wykorzystywane we wszystkich kuchniach krajów śródziemnomorskich, i rozpowszechnione poza nimi, są jednak pąki. Kwitną zaledwie przez ułamek dnia, dlatego zbiera się je zawsze o poranku, kiedy nie są jeszcze rozwinięte, a następnie marynuje w solance, occie, winie lub oliwie. Mają oliwkowozielony kolor, są drobne i niepozorne, ale posiadają na tyle silne walory smakowe, że nadadzą wyrazu nawet najbardziej mdłej potrawie.

Kapar ciernisty wyróżnia się także pod względem wyjątkowo niewielkich wymagań co do warunków glebowych. Nieurodzajna ziemia nie stanowi dla niego praktycznie żadnej przeszkody, a jego korzenie sięgają bardzo głęboko. Dlatego często możemy spotkać tę roślinę rosnącą dziko na skalistych terenach. Uprawy kaparów są zaś najbardziej rozwinięte we Włoszech, w Grecji, w Hiszpanii czy w Algierii i Maroku. Poza krajami basenu Morza Śródziemnego, uprawia się je jeszcze w Stanach Zjednoczonych. Warunkiem rozwoju kaparów jest suchy klimat. Choć do przedstawicieli rodziny kaparowatych możemy zaliczyć ponad 200 gatunków, tylko dwa z nich rosną w Europie. Niektóre krzewy z tej grupy są nawet trujące.

Owoce i nasiona Capparis spinosa. By Clematis (Own work) [GFDL or CC-BY-SA-3.0], via Wikimedia Commons
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy