Karob owoc - właściwości i wartości odżywcze. Przepisy karob

Fot. zeevveez[CC BY 2.0 ], Flickr.com Fot. zeevveez[CC BY 2.0 ], Flickr.com

Słyszeliście o chlebie świętojańskim? Karob jest mączką produkowaną z tego warzywa. Tak, warzywa. Chleb świętojański to popularne określenie na strąki zimozielonego drzewa z rodziny bobowatych. Skomplikowane? Może wyda się prostsze, jeśli od razu podamy najważniejszy fakt – karob to zamiennik kakao. Nie dość, że słodki, to jeszcze zdrowszy.



Drzewo karobowe: mączka, guma, melasa

Drzewo karobowe, z którego otrzymuje się karob, w systematyce występuje pod nazwą szarańczyn strąkowy (ceratonia silica). Nawiązuje ona do postaci owoców, jakie rodzi drzewo, czyli strąków. Strąki karobu są skórzaste, długie (mierzą średnio od 15 do 25 cm), ciemnobrązowe i zawierają liczne nasiona. Z nasion wytwarza się gumę karobową – znany konserwant – a z miąższu strąków możemy uzyskać mączkę karobową (karob powder) oraz melasę. Obydwa ostatnie produkty to cenione zamienniki kakao, które w kulinariach wykorzystuje się do przyrządzania deserów, wypieków, słodkich potraw (naleśniki, tarty), lodów oraz napojów. Proszek karobowy nadaje im czekoladowy, słodki smak i ciekawy aromat. A ciemnobrązowa melasa idealnie zastępuje cukier. Można słodzić nią kawę i używać w formie czekoladowo-karmelowej polewy.

Sam szarańczyn jest dość dużym drzewem o rozłożystej koronie i pniu pokrytym mocno spękaną korą. W naturalnych warunkach wyrasta do około kilkunastu metrów wysokości, jednak szarańczyny z upraw są zazwyczaj niższe. Występuje w strefie śródziemnomorskiej i w Azji.

Drzewo karobowe to jedna z pożyteczniejszych roślin świata. Ma swój udział nawet w produkcji kosmetyków czy papieru. Jednak produkty, na które przetwarza się jej strąki wykorzystywane są przede wszystkim w przemyśle spożywczym. Głównie jako zagęszczacze, stabilizatory i konserwanty oraz aromaty, mające nadawać kakaowy i czekoladopodobny smak. Z tego względu karob możemy znaleźć w wielu słodyczach, czekoladkach, batonach, czekoladowych napojach, płatkach, lodach, kremach do smarowania pieczywa, cukierkach i w słodkich likierach. W dobie mody na żywność ekologiczną i slow food, karob w postaci mąki lub melasy powinien być też stałym gościem w domowej kuchni. Zarówno melasa, jak i mąka z chleba świętojańskiego mają szerokie zastosowanie, a przy tym są zdrowe i dają dużo dobrej energii. Ich skład jest wyjątkowo korzystny dla układu trawiennego oraz oddechowego.
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy