Kasza gryczana - właściwości, wartości odżywcze i uprawa. Przepis na kotlety z kaszy gryczanej

Fot. Ervins Strauhmanis [CC BY 2.0 ], Flickr.com Fot. Ervins Strauhmanis [CC BY 2.0 ], Flickr.com

Na fali popularności egzotycznych zbóż, takich jak amarantus i quiona, wzrosło zainteresowanie także gryką zwyczajną. Powoli powszechna staje się świadomość jej prozdrowotnych wartości. Wszystko za sprawą badań, które wykazały, że roślina ta zawiera wiele związków bioaktywnych i substancji odżywczych. A w dodatku – jest pozbawiona glutenu! Placki, kasze, makarony, naleśniki, pierogi, ciastka, a może miód? – od nas samych zależy w jakiej postaci gryka zagości w naszej codziennej diecie.



Gryka (Fagopyrum Mill.) stanowi rodzaj roślin z rodziny rdestowatych, do którego zalicza się 15 gatunków rosnących dziko w umiarkowanym klimacie Europy i Azji. Do jej form jadalnych należy gryka zwyczajna, którą ma długą tradycję uprawy na wielu kontynentach. Pochodzi z rejonów wschodniej i środkowej Azji. W Polsce jest rośliną uprawną jednoroczną, przejściowo dziczejącą. Kwitnie od lipca do sierpnia, a jej główni zapylacze to pszczoły i muchówki. Jak sama nazwa wskazuje, gryka zwyczajna nie przyciąga wzroku oryginalnym wyglądem. Jej cienka i naga łodyga dorasta maksymalnie do 100 cm. Jest słabo rozgałęziona i skąpo okryta gładkimi liśćmi koloru zielonego o sercowatym kształcie. Nieco krasy roślina nabiera latem, kiedy zaczyna kwitnąć. Jej kwiaty są białe lub różowawe, zebrane w niewielkie wiechowate kwiatostany. Po zapyleniu przekształcają się one w kanciaste, trójkątne owoce koloru brązowego (orzechy). Mimo niewielkich walorów dekoracyjnych samej rośliny, nasiona gryki mają ogromne znaczenie gospodarcze. Poza tym, że służą do produkcji bogatych w wartości odżywcze i odpornych na utlenianie kasz (np. gryczanej czy krakowskiej), wykorzystuje się je do produkcji naturalnie bezglutenowej mąki gryczanej, z której powstają makarony, pieczywo, placki oraz naleśniki. Zastosowanie spożywcze mają także miododajne kwiaty i ziele tej rośliny. Gryczany nektar słynie ze swojego wzmacniającego działania, zaś ziele wspiera leczenie wielu chorób układu krążenia.

Rozwijający się kwiatostan gryki zwyczajnej Fot. coniferconifer[CC BY 2.0 ], Flickr.com


Uprawa gryki od kuchni

Uprawiana w Polsce gryka występuje w niewielu odmianach. Oto najsłynniejsze z nich:

Moim zdaniem
Lubisz kaszę gryczaną?
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowy

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy