Kasza manna (grysik) - właściwości i wartości odżywcze. Przepisy kasza manna

pixabay.com pixabay.com

Kto zna Biblię, ten wie, że kasza manna to pokarm z nieba. Wedle Starego Testamentu Izraelici uciekający z Egiptu cierpieli na straszliwy głód podczas wędrówki przez pustynię, a Bóg zlitował się nad nimi i co rano, przez 40 lat, zsyłał im z nieba pożywną kaszę manną. „Man hu?”, czyli „Co to jest?” - pytali starożytni ludzie, dając początek nazwie, którą my przypisujemy dziś pszennemu grysikowi.



Wbrew pozorom, owa biblijna manna niewiele ma wspólnego z ulubioną potrawą przedszkolaków. Naukowcy analizując pradawny tekst doszli do wniosku, że Izraelici najprawdopodobniej znaleźli na pustyni grudki ze stwardniałego soku z krzewów tamaryszku lub białe owoce ochradenusa jagodowego i to one uchroniły ich od śmierci. Tak czy inaczej, był to pokarm jasny, słodki i doskonale zaspakajający głód, co z kolei łatwo już przenieść na grunt naszych rodzimych kasz.

Skąd się bierze kasza manna?
  
Pomimo niesłusznej, zdaniem współczesnych dietetyków, nagonki na gluten, pszenica od setek lat jest głównym źródłem pokarmu dla społeczeństw europejskich. Bogate w energię ziarna przerabia się przede wszystkim na mąkę, ale w procesie przemiału otrzymujemy wiele ciekawych i cennych produktów ubocznych, do których zaliczyć można także mannę. Bielmo mączne, czyli to, co znajduje się wewnątrz okrywy nasiennej, rozdrabniane jest na bardzo różne stopnie grubości, a jedną z drobniejszych frakcji jest właśnie popularny grysik, znany powszechnie jako kasza manna.
 
W sklepach możemy dziś wybierać spośród dwóch rodzajów manny. Ten tradycyjny to biała kaszka z lekko żółtawym odcieniem, w której powinny być wyraźnie widoczne cząsteczki bielma. Wymaga ona ok. 10 minut gotowania, ale w porównaniu z alternatywną kaszą błyskawiczną (ok. 3 minut gotowania), zawiera więcej wartości odżywczych.
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy