Kokos owoc - właściwości i wartości odżywcze. Przepisy kokos

Freeimages.com/Piotr Bizior Freeimages.com/Piotr Bizior
Kokos nie wzbudza jakiś szczególnych emocji wśród Polaków. Nie wiemy, jak i z czym go jeść. Nie zdajemy sobie sprawy z tego, że woda kokosowa to nie to samo, co mleko kokosowe. Choć orzech ten jest rzeczywiście mało przystępny w użyciu, to powinniśmy dać mu szansę. Zwłaszcza, że jest coraz więcej naukowych dowodów, pokazujących zaskakujące właściwości oleju kokosowego czy wody kokosowej. Najwyższy czas zatem poznać kokos trochę bliżej.
 
Historia palmy kokosowej

Palmy kokosowe występują wszędzie tam, gdzie jest dostęp do morza, utrzymuje się wysoka temperatura i jest wilgotno. Zobaczymy je na każdej widokówce z tropikalnych wakacji. Nie ustalono skąd dokładnie pochodzi to drzewo, ponieważ owoce kokosowe bardzo łatwo i szybko się rozprzestrzeniają – po wpadnięciu do wody, dryfują na jej powierzchni, a dotarłszy do innego, nawet odległego o kilkaset kilometrów lądu, mogą na nim bez problem wykiełkować. Pewne historyczne doniesienia wskazują, że palmy kokosowe najwcześniej występowały na obszarze Polinezji, a także na wybrzeżach Oceanu Indyjskiego oraz przy zachodnich brzegach Ameryki Południowej.

O tym, jak wygląda palma kokosowa wie każdy z nas. Drzewo sięgające około 30 metrów wysokości zakończone jest imponujących rozmiarów pióropuszem pierzastych liści. Często chyli się ku piaszczystej plaży. Za to nie każdy wie, że twardy, brązowy, otoczony włóknami orzech, wydobywa się z zielonych owoców, które rosną na kokosowej palmie.

Palma kokosowa: najbardziej ekonomiczna roślina świata

Orzechy kokosowe są najcenniejszymi częściami palmy. Uzyskuje się z nich wodę kokosową, mleczko i olej, o właściwościach, o których jest obecnie coraz głośniej. Skorupa orzecha, po usunięciu z niego białego miąższu, czyli bielma, jest nadal użyteczna. Z pokrywających ją włókien wytwarza się liny, wypełnienie do materacy, maty czy włosie do szczotek i pędzli, a także dekoracje oraz stroje (na przykład spódniczki). Z oczyszczonej skorupy możemy wykonać lampion, doniczkę, oryginalne naczynie do drinków lub grotę akwariową. Poza tym łupina służy też za materiał opałowy, Filipińczycy używają jej do polerowania powierzchni podłóg. Skorupa kokosa znalazła  też zastosowanie w produkcji instrumentów muzycznych. Ale uwaga, to jeszcze nie wszystko! Z kwiatów palmy kokosowej pozyskuje się wino palmowe. Pień wykorzystywany jest w branży budowlanej, m. in. do wyrobu mebli. Zaś resztki, które pozostaną po wytworzeniu oleju kokosowego, dodaje się do pasz i kompostów.

Freeimages.com/ Val losif
Moim zdaniem
Piłeś/piłaś kiedyś wodę z kokosa?
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy