Kolorowe sałatki na grill party

pixabay.com pixabay.com

Powoli zaczyna się sezon grillowy. Mimo że na ruszt wrzucamy głównie mięso i ryby, warto pamiętać o istotnych dodatkach do grillowanych potraw. Czym byłaby porcja mięsa bez kolorowej i zdrowej sałatki warzywnej? Różnorodne mieszanki warzyw i owoców wzbogacone smacznymi sosami są idealną propozycją na urozmaicenie grill party  z przyjaciółmi. Taka kreatywność nie tylko uprzyjemni nam czas, lecz także - wyjdzie na zdrowie!



Sałatka to danie nie tylko dla wegetarian. Kolorowe i sycące mieszanki owoców i warzyw posypane prażonymi pestkami słonecznika, rodzynkami i orzechami z pewnością przypadną do gustu również mięsożercom. Samodzielne przygotowanie sałatek odpowiednich na grill party nie zajmuje wiele czasu, za to doskonale rozwija kreatywność.

Oto kilka przepisów na sałatki, które świetnie skomponują się z grillowanymi daniami:

SAŁATKA Z AWOKADO

Składniki:
  • 1 główka sałaty
  • czerwona fasola z puszki
  • 1 świeży ogórek
  • 2 dojrzałe awokado
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 100 g serka kanapkowego
  • sól morska
  • pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny

Przygotowanie:
Sałatę myjemy, suszymy i rozdrabniamy na kawałki. Umyte awokado obieramy ze skórki, a następnie kroimy w kostkę i układamy na liściach sałaty. Fasolę płuczemy pod bieżącą wodą, odcedzamy i dorzucamy do pozostałych warzyw. Rzodkiewkę i obranego ze skórki ogórka myjemy i kroimy w cienkie plastry, a następnie układamy je na sałacie. Serek kanapkowy lekko doprawiamy solą, pieprzem i szczypiorkiem, po czym wrzucamy go do mieszanki warzyw. Oliwę mieszamy z sokiem z cytryny oraz odrobiną soli i dodajemy ją do sałatki.
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy