Przepis na krem z ogórków kiszonych pochodzi ze strony www.kuchniaplus.pl
Krem z kiszonych ogórków
Uwielbiamy kiszone ogórki. Czy to jako dodatek do sałatek, jako zagrycha pod mocniejsze trunki czy pod postacią klasycznej zupy ogórkowej. Okazuje się, że z tradycyjnych kiszonych ogórków można zrobić także bardziej nowoczesne danie. Krem z ogórków kiszonych odwołuje się do tradycji, a jednocześnie wprowadza do kuchni trochę nowości. Podana ze świeżym koperkiem powinna przypaść do gustu wszystkim domownikom.
Kiszone ogórki są nie tylko smaczne, ale i zdrowe! Przysmak, który kojarzymy ze spiżarniami naszych babć, jest źródłem cennych dla zdrowia substancji. Oprócz kwasu mlekowego, należy wymienić tu błonnik, który pobudza pracę jelit, powoduje uczucie sytości i sprzyja zachowaniu prawidłowej wagi. Ogórki kiszone szczególnie zaleca się osobom dbającym o linię, ponieważ są niskokaloryczne. Nie inaczej jest z kremem z ogórków kiszonych, który przywoła wspomnienia smaku tradycyjnej zupy ogórkowej.
Zupa krem z kiszonych ogórków
Składniki:
- 500 ml wody
- 5 kiszonych ogórków
- 200 ml wody z kiszonych ogórków
- 200 ml jogurtu greckiego lub śmietany 18 proc.
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 2 ziemniaki
- szczypiorek
- koperek
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta cukru
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka przyprawy warzywnej
Przygotowanie:
Cebulę, marchewkę, ziemniaki obieramy i podsmażamy w garnku na oleju. Kiedy warzywa będą już zrumienione zalewamy je wodą i gotujemy. Ogórki kiszone ścieramy na tarce i dodajemy do gotujących się warzyw. Kiedy warzywa będą miękkie, zupę miksujemy, dolewamy wodę z ogórków, doprawiamy koperkiem, gałką, cukrem i przyprawą warzywną. Krem z ogórków można podawać z kleksem śmietany i grzankami.
Smacznego!