Zupa krem z kiszonych ogórków

Zupa krem z kiszonych ogórków. fot. pixabay.com Zupa krem z kiszonych ogórków. fot. pixabay.com

Uwielbiamy kiszone ogórki. Czy to jako dodatek do sałatek, jako zagrycha pod mocniejsze trunki czy pod postacią klasycznej zupy ogórkowej. Okazuje się, że z tradycyjnych kiszonych ogórków można zrobić także bardziej nowoczesne danie. Krem z ogórków kiszonych odwołuje się do tradycji, a jednocześnie wprowadza do kuchni trochę nowości. Podana ze świeżym koperkiem powinna przypaść do gustu wszystkim domownikom.


Kiszone ogórki są nie tylko smaczne, ale i zdrowe! Przysmak, który kojarzymy ze spiżarniami naszych babć, jest źródłem cennych dla zdrowia substancji. Oprócz kwasu mlekowego, należy wymienić tu błonnik, który pobudza pracę jelit, powoduje uczucie sytości i sprzyja zachowaniu prawidłowej wagi. Ogórki kiszone szczególnie zaleca się osobom dbającym o linię, ponieważ są niskokaloryczne. Nie inaczej jest z kremem z ogórków kiszonych, który przywoła wspomnienia smaku tradycyjnej zupy ogórkowej.


Zupa krem z kiszonych ogórków

Składniki:
 
Przygotowanie:
Cebulę, marchewkę, ziemniaki obieramy i podsmażamy w garnku na oleju. Kiedy warzywa będą już zrumienione zalewamy je wodą i gotujemy. Ogórki kiszone ścieramy na tarce i dodajemy do gotujących się warzyw. Kiedy warzywa będą miękkie, zupę miksujemy, dolewamy wodę z ogórków, doprawiamy koperkiem, gałką, cukrem i przyprawą warzywną. Krem z ogórków można podawać z kleksem śmietany i grzankami.
Smacznego!

Ekologia.pl


Przepis na krem z ogórków kiszonych pochodzi ze strony www.kuchniaplus.pl


wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy