Krzepka rzepka na wzmocnienie i piękne włosy

Fot.thebittenword.com/Flickr CC[CC BY 2.0 ], Flickr.com Fot.thebittenword.com/Flickr CC[CC BY 2.0 ], Flickr.com

To warzywo dosyć rzadko gości na naszych stołach, a szkoda, bo jest smaczne i bardzo zdrowe. Jadalna rzepa, bo o niej mowa, to idealny składnik diety niskokalorycznej. W jej korzeniu znajdziemy chrzanowy smak, bogactwo witamin (głównie z grupy B oraz C i A), składników mineralnych (potasu, żelaza, magnezu, cynku i wapnia) i substancji bakteriobójczych i przeciwzapalnych.


Nie bez przyczyny mówi się „krzepki jak rzepa”, bowiem warzywo to bogate jest w mikroelementy i witaminy. Dlatego spożywanie rzepy zalecane jest osobom, które narzekają na chroniczny brak energii.

Sok z rzepy łagodzi stany zapaleń gardła, reguluje trawienie i zapobiega zaparciom. Stosowany na włosy, wzmacnia je i dodaje im blasku. Nasze prababcie i babcie wcierały sok we włosy, by były mocne i gęste.

Znane są dwie odmiany rzepy – rzepa czarna i biała. Spożywa się głównie korzeń rzepy, ale jeść można również liście rzepy, robiąc z nich chłodnik lub dodając do surówek i sałatek.
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy