Żyto krzyca właściwości, nasiona i uprawa. Przepisy na dania z żyta krzyca

fot. dreamstime fot. dreamstime

Krzyca to jedna z najstarszych odmian żyta, która ma wiele wspólnego ze Wigilią św. Jana i tradycyjną gospodarką żarową. Zboże to dzisiaj jest już niemal całkowicie zapomniane, jednak dawniej używano go do produkcji mąki i wypieku delikatnego w smaku pieczywa. Obecnie kłosy krzycy rosną na niewielkich leśnych lub górskich polach i są wykorzystywane jako pasza dla lokalnej zwierzyny. Czy krzyca wróci jeszcze do łask i zagości na półkach sklepowych tuż obok orkiszu?



Krzyca (Secale montanum Guss.), zwana żytem świętojańskim lub leśnym to gatunek z rodziny wiechlinowatych, podobnie jak kukurydza, pszenica czy proso. Dzikie okazy można obecnie spotkać w basenie Morza Śródziemnego. Roślinę tę wyróżniają wąskie kłosy i cienka, długa słoma. Jej pokrewieństwo z powszechnym żytem chlebowym powoduje, że krzyca łatwo się z nim krzyżuje. Ta pastewna odmiana żyta, mimo doskonałej odporności na trudne warunki klimatyczne i glebowe, daje niewielki plon. Jej dobrze ulistnione łodygi stanowią jednak doskonałą paszę dla zwierząt. Mimo że roślina ta była w XIX wieku zbożem powszechnie uprawianym w Europie Środkowej, dzisiaj w naszym kraju uprawiają ją jedynie leśne koła łowieckie, głównie na Podhalu i w województwie kujawsko-pomorskim. Co ciekawe, poza przeznaczeniem paszowym, ziarno tej rośliny doskonale nadaje się do produkcji mąki i wypieku zdrowego pieczywa, które zachowuje świeżość na długo.

Na Świętego Jana obsiej pole krzycą

Krzyca ma wiele odmian, z których najbardziej popularna nosi nazwę żyta świętojańskiego (sieje się na św. Jana). Jej ziarna są odporne na niekorzystne warunki glebowe i ciężkie warunki uprawy. Krzycę o ziarnach grubych określa się mianem  kampińskiego żyta, zaś gatunek o wyraźnie długich nasionach to krzyca olbrzymia. Dzięki temu, że obecnie rolnicy otrzymują specjalne środki finansowe przeznaczone na uprawę starych gatunków zbóż, które są zagrożone wyginięciem, krzyca w przyszłości być może wróci do łask. Żyto świętojańskie najlepiej udaje się na glebach gliniastych lub czystym ugorze. Jeżeli planujemy wzbogacenia naszego gospodarstwa o uprawę krzycy, powinniśmy zwrócić uwagę na kilka faktów dotyczących tej rośliny:

wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy