Kulinarne triki: jak gotować kaszę jaglaną i pęczak?

pixabay.com pixabay.com

Jeżeli dopiero wprowadzamy do naszej codziennej diety takie produkty, jak kasza jaglana czy (modny ostatnio) pęczak, mogą nam się zdarzać drobne, acz istotne błędy podczas gotowania. Nieodpowiednie przygotowanie kaszy wpłynie nie tylko na jej konsystencję, lecz także smak i wartości odżywcze. Jak zatem uniknąć kulinarnych wpadek?



Prawidłowe gotowanie kasz, takich jak jaglana czy jęczmienna, przy znajomości kilku pomocnych trików i odrobinie wprawy, wcale nie jest skomplikowanym zadaniem. Oto kilka prostych zasad, które ułatwią nam przygotowanie zdrowej kaszy jaglanej i pęczaka:

KASZA JAGLANA

Przyrządzana z prosa kasza jaglana stanowi cenne źródło fosforu, krzemu, cynku, aminokwasów, a także wspomaga usuwanie toksyn z organizmu i zapobiega jego zakwaszeniu. Ze względu na unikalny skład i właściwości prozdrowotne jest ona uznawana za polską superżywność. Regularne spożywanie kaszy jaglanej przynosi poprawę w przypadku chorób układu pokarmowego, a także zapobiega niestrawności. Z tego względu, powinna ona gościć na naszym talerzu jak najczęściej. Oto sposób na udaną kaszę jaglaną:

Odpowiednią porcję kaszy wsypujemy na sitko z drobnymi oczkami i płuczemy pod bieżącą wodą. Następnie zalewamy jagły wrzątkiem, w celu pozbycia się goryczki. W międzyczasie zagotowujemy w garnku wodę na naszą porcję kaszy (zachowując proporcję 2:1), lekko ją solimy, po czym wsypujemy kaszę jaglaną. Gotujemy wszystko na małym ogniu, pod przykryciem przez ok. 15 minut i cyklicznie mieszamy, aby zapobiec przywieraniu kaszy do dna naczynia. Na koniec ściągamy przykrycie garnka, by nadmiar wody mógł odparować. Potrawa jest gotowa do spożycia!

Jeżeli jednak preferujemy kaszę jaglaną w wersji sypkiej, możemy ją przed gotowaniem lekko podprażyć na suchej patelni. Kiedy jagły się zarumienią, ściągamy je z gazu, a następnie przesypujemy do garnka i zalewamy wrzątkiem. Po dodaniu odrobiny soli gotujemy kaszę pod przykryciem przez ok. 10 minut (na małym ogniu). Kiedy potrawa będzie gotowa, zdejmujemy ją z palnika i dodajemy odrobinę tłuszczu. Czekamy aż kasza lekko wystygnie, po czym nakładamy ją na talerz – danie jest gotowe.
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowy

Pasaż zakupowy