Leki z warzywniaka. Czy jedzenie może zastąpić lekarstwa?

fot. dreamstime fot. dreamstime

Od starożytnych czasów istniała świadomość zależności zdrowia człowieka od racjonalnego odżywiania. Hipokrates mawiał „niech żywność będzie twoim lekiem, a lek żywnością”. Na rynku pojawiają się pierwsze produkty służące poprawie zdrowia czy korzystnie oddziałujące na urodę. Jednak granica pomiędzy tym, co jest żywnością, a co lekiem, powoli się zaciera.



Leki na stoisku z warzywami – czemu nie! Na brytyjski rynek trafiła nowa odmiana brokułów o większych wartościach odżywczych, które są dziełem zespołu naukowców pod kierownictwem profesora Richarda Mithena z Institute of Food Research w Norwich.

Od dawna brokuły uznawane były za jedne z najzdrowszych warzyw. Zawierają wiele składników odżywczych, witaminę E, beta karoten oraz kwas foliowy. Ponadto są bogatym źródłem flawonoidów, które wykazują działanie prozdrowotne, w tym aktywność przeciwnowotworową. Brokuły są jedynymi powszechnie spożywanymi warzywami, które zawierają znaczące ilości glukorafaniny. W układzie pokarmowym ta substancja chemiczna zostaje przetworzona na sulforafan, bioaktywny antyrakowy związek, który krąży we krwi. 

Super warzywo!

Wyhodowane przez brytyjskich naukowców warzywo zawiera od dwóch do trzech razy więcej leczniczej glukorafaniny. By wyhodować „super brokuła” Mithen wraz z grupą badaczy skrzyżowali tradycyjnego, hodowlanego brokuła z dziko rosnącym sycylijskim brokułem, który posiada duże ilości glukorafaniny. Po 14 latach intensywnych badań, bez użycia modyfikacji genetycznych, „udało się stworzyć produkt spożywczy o dużym potencjale komercyjnym, który będzie zarówno hodowany, jak i sprzedawany w Wielkiej Brytanii, wzmacniając rolnictwo, nasze osobiste zdrowie oraz gospodarkę” – powiedział Mithen.

„Jest wiele poszlak, które wskazują na to, że glukorafanina i związki pokrewne to najważniejsze czynniki zapobiegające nowotworom czy chorobom serca” – powiedział AP Lars Ove Dragsted, profesor na wydziale żywienia człowieka Uniwersytetu w Kopenhadze. Dodał, że glukorafanina jest wykorzystywana przez rośliny do zwalczania szkodników. U ludzi związek ten może stymulować układ odpornościowym, by lepiej chronił nas przed rakiem – zasugerował Dragsted.
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowy

Pasaż zakupowy