Liczi owoc - właściwości i wartości odżywcze. Przepisy liczi

Freeimages.com/Aleksandra P. Freeimages.com/Aleksandra P.
Egzotyczne owoce liczi mają w całej Europie swoich wiernych wielbicieli. Ich uprawa jest u nas niemożliwa, ale na szczęście importowane liczi pojawiają się w sklepach coraz częściej. Przemawiają za tym głównie walory smakowe – pod różową, kruchą skorupką kryje się biały, niezwykle aksamitny w smaku i wspaniale słodki miąższ. Liczi świetnie pasują do deserów. Poza tym jedzenie ich sprzyja zdrowiu. Poznaj właściwości i potencjał kulinarny tych pochodzących z Azji Południowo-Wschodniej cudów natury.

Między śliwką a winogronem

Liczi uprawia się głównie w Chinach. To stamtąd pochodzi ten pachnący owoc o słodkim i intensywnym smaku. Potocznie zwany jest zresztą śliwką chińską, a na rzadsze okazy z niewielkimi pestkami, mówi się w rodzimym kraju „kurze języki”. Liczi sadzi się także w innych zakątkach, gdzie panuje ciepły klimat, na przykład w pobliskim Chinom Indiach, W Afryce, Australii czy Ameryce Południowej (głównie w Brazylii) i Północnej (Floryda). Drzewko liczi nie lubi jednak upałów, a i w temperaturze poniżej 15 st. C nie radzi sobie najlepiej. Uwielbia za to światło i dużą wilgotność powietrza.

Nieduże owoce liczi zamknięte są w cienkiej i dającej się łatwo obrać, intensywnie różowej skorupce. Kształtem przypominają serce. Mają biały lub delikatnie zaróżowiony miąższ, który pod względem konsystencji i smaku można porównać do miąższu winogron, choć jest zdecydowanie słodszy. My kupując liczi w polskich sklepach, możemy niestety natknąć się na wyblakłe skorupki z brunatnymi plamkami, świadczące o tym, że na owoc oddziaływały skrajne temperatury. Liczi nie dojrzewa ponadto po zerwaniu z drzewa. Jeśli więc zostanie zerwane za wcześnie nie będzie maksymalnie słodkie, a my nie możemy już nic z tym zrobić. Z wyglądu podobne jest do innego azjatyckiego owocu – rambutanu. W samym środku mamy brązową pestkę, od której łatwo jest oddzielić owoc.

Fot. Wm Jas [CC BY-SA 2.0 ], Flickr.com

Liczi. By Asit K. Ghosh Thaumaturgist (Own work) [CC BY-SA 3.0 or GFDL], via Wikimedia Commons

Moim zdaniem
Jadłeś/jadłaś kiedyś liczi?
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowy

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy