Limonka owoc - właściwości i zastosowanie. Jak jeść limonkę?

Fot. Sharon Mollerus [CC BY 2.0 ], Flickr.com Limonka, Fot. Sharon Mollerus [CC BY 2.0 ], Flickr.com

Obowiązkowy składnik mojito, który urzeka zmysły cytrusowym aromatem i orzeźwiającym smakiem. Limonka staje się coraz bardziej popularna i powoli zaczyna stanowić konkurencję dla wszechobecnej cytryny. Ten tropikalny owoc to nie tylko wykwintny dodatek do potraw i napojów, lecz także wartościowa bazę dla wielu prozdrowotnych mikstur i kosmetyków do pielęgnacji cery. Dzięki limonce możemy oczyścić organizm, schudnąć, uspokoić nerwy i odjąć sobie kilka lat. Co takiego kryje w sobie ten tropikalny owoc?



Limonka (Citrus aurantifolia) zwana limą, limoną, limetką lub limetą kwaśną, stanowi gatunek rośliny z rodziny rutowatych. Wywodzi się z Azji Południowo-Wschodniej, a obecnie uprawia się ją powszechnie w klimacie tropikalnym i subtropikalnym. Największe znaczenie gospodarcze limonka ma w Indiach, Meksyku, Argentynie i Brazylii.

Drzewko, które owocuje przez cały rok

Lima najczęściej przybiera formę niewielkiego rozgałęzionego drzewka lub krzewu, który dorasta do 5 m wysokości. Jego gałęzie pokrywają drobne ostre kolce. Liście limonki mają kształt owalno-eliptyczny. Ich brzegi są ząbkowane. Roztarte w dłoniach wydzielają przyjemny, cytrusowy aromat. Okres kwitnienia i wytwarzania owoców trwa u tej rośliny przez cały rok. Ozdobne kwiaty z reguły mają barwę biało-żółtą, zaś okrągłe jagodowe owoce wyróżnia charakterystyczna żółtawozielona albo żółta skórka. W smaku są kwaskowe, a ich cytrusowy zapach przynosi orzeźwienie.

Limonkowa historia

Wiecznie zielone drzewka limonkowe należące do tej samej rodziny, co pomarańczecytryny i kumkwaty po raz pierwszy trafiły do Europy w XIII wieku, kiedy to Maurowie sprowadzili je do Hiszpanii. Wkrótce rośliny te zostały sprowadzone do Ameryki za sprawą podróży Krzysztofa Kolumba w 1493 roku. Obecnie są one popularne niemal na całym świecie ze względu na aromatyczne i zdrowe owoce.

Zielona czy kwaśna?

Najsmaczniejszą odmianą limy jest limonka perska, zwana zieloną. Nie zawiera ona pestek i stanowi stworzoną na początku XX stulecia hybrydę. Okazy tego owocu są większe niż u limonki tradycyjnej. Są one również bardziej odporne na choroby, szkodniki i odznaczają się grubszą skórką. Zbiorów limonki perskiej dokonuje się wówczas, gdy owoce są nie do końca dojrzałe i zielone. W miarę upływu czasu stają się żółte, przez co mocno przypominają cytrynę. Najpowszechniejszą odmianą limetki jest jednak limonka kwaśna, która ma intensywnie żółty kolor i zawiera pestki. Stanowi ona dodatek do wielu dań i napojów.
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy