Lukrecja – właściwości, działanie i zastosowanie lukrecji

Słodycze z lukrecją mają charakterystyczny czarny kolor. Smakiem przypominają połączenie słodkiej gumy do żucia i dziecięcego syropu na kaszel. W Polsce są mało popularne, za to we Włoszech, Belgii i w Skandynawii - przeciwnie. fot. Pixabay CC0. Słodycze z lukrecją mają charakterystyczny czarny kolor. Smakiem przypominają połączenie słodkiej gumy do żucia i dziecięcego syropu na kaszel. W Polsce są mało popularne, za to we Włoszech, Belgii i w Skandynawii - przeciwnie. fot. Pixabay CC0.

Lukrecja gładka należy do roślin z rodziny motylkowatych. Jej nazwa rodzajowa – glycyrrhiza glabra – oznacza mniej więcej tyle, co „słodki korzeń”. I rzeczywiście – korzeń lukrecji to jeden z najsłodszych surowców na świecie. Pod tym względem przewyższa nawet cukier, od którego jest aż 50 razy słodszy! Lukrecja posiada też inne interesujące właściwości. Jej cennych ekstraktów warto szukać zwłaszcza w kosmetykach nawilżających i ochronnych.


Słodycz, jakiej nie znamy

Jak nietrudno się domyślić, cukier przegrywa z lukrecją także na innych polach. Przykład? Podczas gdy cukier powoduje rozwój próchnicy, lukrecja jej zapobiega. Ponadto korzeń lukrecji działa przeciwzapalnie, antyoksydacyjnie, przeciwwrzodowo, przeciwgrzybiczo i immunomodulacyjnie. Żadnej z tych cech, rzecz jasna, sacharoza nie posiada. Lukrecja nie jest jednak, przynajmniej w Polsce, stosowana jako zdrowy zamiennik cukru. Dowiedzmy się dlaczego i gdzie ziele to znajduje szersze zastosowanie.

Korzeń lukrecji źródłem glicyryzyny i flawonoidów


Kwas glicyryzynowy, czyli glicyryzyna to glikozyd saponinowy kwasu glikuronowego i kwasu glicyretynowego, który kumuluje się w korzeniu lukrecji w stężeniu 2-25%. To właśnie glicyryzyna nadaje lukrecji słodki smak, ale też wyposaża ją w szereg innych prozdrowotnych i pielęgnacyjnych właściwości.

W farmacji glicyryzyna stosowana jest jako naturalny środek słodzący, ale też substancja pomocnicza w leczeniu wrzodów żołądka, stanów zapalnych wątroby, obrzęków czy też nadciśnienia. Bardzo obiecująco przedstawia się działanie pielęgnacyjne glicyryzyny, co przemysł kosmetyczny wykorzystuje do produkcji kosmetyków o właściwościach antybakteryjnych, antycellulitowych oraz nawilżających. Dzięki wbudowanemu fragmentowi cukrowemu, glicyryzyna ma wysokie zdolności wiązania wody, dlatego jej dodatek w składzie kosmetyków zasadniczo wpływa na ich intensywność zatrzymywania wody w naskórku. Glicyryzyna wspomaga ponadto mikrokrążenie oraz przepływ limfy, zmniejszając obrzęki i eliminując cellulit wodny. Z kolei ściągające właściwości glicyryzyny mają zastosowanie w produkcji kosmetyków regulujących wydzielanie sebum, przeznaczonych do cer z łojotokiem. Jakby tego było mało, glicyryzyna wybiela i znajdziemy ją w składzie kosmetyków rozjaśniających oraz preparatów wybielających zęby.
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy