Orzechy brazyliskie - właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie

Orzechy brazylijskie. zdrowie, właściwości. Orzechy brazylijskie, fot. dreamstime

Niewielkie, w kształcie półksiężyców, z pozostałościami brązowej skórki – tak wyglądają orzechy brazylijskie. Niby charakterystyczne, ale jednak niepozorne. Jedząc je nie, zdajemy sobie sprawy z wyjątkowości orzechów brazylijskich. A ta płynie z bogactwa wartości odżywczych oraz pochodzenia.



Orzechy brazylijskie: występowanie

Napisać tylko tyle, że orzechy brazylijskie pochodzą z Brazylii, to zignorować całą ich niezwykłość. Przede wszystkim drzewo, które je rodzi, czyli orzesznica wyniosła (Bertholletia excelsa) rośnie także w innych krajach Ameryki Południowej. Na przykład w Peru, Paragwaju czy w Boliwii, która dostarcza najwięcej orzechów brazylijskich na światowy rynek. Trudno jednak myśleć o tych orzechach, jak o towarze. Chyba, że coraz bardziej cennym i luksusowym towarze. Nie istnieją bowiem uprawy orzesznicy.

Orzesznicę możemy spotkać jedynie w warunkach naturalnych, głównie wzdłuż brzegów Amazonki. Opiera się przemysłowi po pierwsze dlatego, że osiąga gigantyczną wysokość od 40 do 60 metrów. Po drugie, ze względu na tak imponujący rozmiar, rośnie bardzo wolno. Nie ma też możliwości samodzielnego zbierania owoców. Orzechy pozyskujemy dopiero wtedy, gdy samoczynnie spadną na ziemię.
Moim zdaniem
Lubisz orzechy brazylijskie?
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy