Mak nie tylko od święta. Właściwości zdrowotne maku

By Zyance (Own work) [GFDL, CC-BY-SA-3.0 or CC BY 2.5], via Wikimedia Commons By Zyance (Own work) [GFDL, CC-BY-SA-3.0 or CC BY 2.5], via Wikimedia Commons
Mak kojarzy się z potrawami, które pojawiają się na wigilijnym stole –z makowcem, kutią czy kluskami z makiem. Jednak warto odłożyć świąteczne skojarzenia na bok i spojrzeć na mak z szerszej perspektywy – zdrowotnej i kulinarnej.

Mak polny dziko porasta pobocza drogi, upiększając w maju polski krajobraz. Dawniej był powszechnie wykorzystywany w zielarstwie i lecznictwie. Pełnił też rolę naturalnego barwnika do win i napojów owocowych. Płatki maku wykorzystywane były jako surowiec kosmetyczny. Ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne wyciągi z tego kwiatu wykorzystywano w okładach i naparach do skóry wrażliwej. A dodatek kwasu cytrynowego lub migdałowego dodatkowo odplamiał i rozjaśniał przebarwienia. 

Ze względu na zawartość śluzów wykorzystywany jako remedium na choroby górnych dróg oddechowych. Napary z płatków maku polnego były też stosowane przy nadpobudliwości i kłopotach z zasypianiem.

Zresztą kwiat ten pojawiał się już w mitologii greckiej. Persefona, słynna bogini kiełkującego zboża, córka Zeusa, gdy opuszczała mroczne podziemia Hadesu i wracała na ziemię, nastawała wówczas wiosna. Jednym z jej atrybutów był właśnie mak.

Istnieje blisko 100 odmian maku. Najbardziej znane są mak polny i mak lekarski, który zasłynął przede wszystkim jako roślina lecznicza (wytwarza się z niego opium, które stanowi bazę do leków, takich jak morfina czy kodeina). Natomiast niebieski mak, a właściwie jego ziarna, zyskały stałe miejsce w sztuce kulinarnej.


Mak lekarski - plantacja, By Welleschik (Own work) [GFDL, CC-BY-SA-3.0 or CC BY-SA 2.5-2.0-1.0], via Wikimedia Commons
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy