Makaron ze szczawiowym pesto
Ekologia.pl Styl życia Ekologiczna żywność Makaron ze szczawiowym pesto

Makaron ze szczawiowym pesto

Można go jeść na surowo, prosto z pola, w kanapkach i sałatkach, gotowany, smażony, duszony, gotowany. Szczaw to bogactwo witamin C, A, żelaza, wapnia i magnezu – cennych dla naszego organizmu składników. W Polsce najbardziej znany jest jako główny składnik zupy szczawiowej.


Zobaczcie jak łatwo i szybko można przygotować smaczne danie z makaronem i szczawiowym pesto – w sam raz na wiosenny lunch.

Składniki:

Przygotowanie:
Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu. Liście szczawiu bez żyłek oraz natkę pietruszki myjemy i rwiemy na kawałki. Dodajemy orzeszki piniowe, czosnek oraz oliwę. Całość miksujemy w blenderze i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ugotowany makaron odcedzamy, dodajemy pesto i delikatnie mieszamy. Tak przygotowane danie wykładamy na talerz i dekorujemy listkami szczawiu.
Smacznego!

Ekologia.pl
Bibliografia
  1. Międzyborskie makarony; 2015-05-04;
4.8/5 - (18 votes)
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments