Mandarynki owoce - właściwości i wartości odżywcze. Przepisy mandarynki

Mandarynki. Fot. shankar s.[CC BY 2.0 ], Flickr.com


Właściwości odżywcze mandarynek

Mandarynki zawierają sporo witaminy C, co jest wspólne wszystkim owocom cytrusowym. 100 g, a więc dwie małe mandarynki, dostarczają nam ponad 26 mg kwasu askorbinowego. Traktujemy je jednak przede wszystkim jako źródło witaminy A. W 100 g znajdziemy jej prawie 700 IU. Poza tym te niepozorne owoce zawierają także sporo wapnia, potasu, magnezu i fosforu oraz oczyszczające kwasy organiczne, a także błonnik.

Oznacza to, że jedzenie mandarynek sprzyja odchudzaniu, przyczynia się do budowania odporności organizmu i wspomaga skórę oraz narząd wzroku.

W mandarynkach znajduje się również naryngenina i jej pochodne, na przykład narirutyna i hespedryna. Są to substancje należące do grupy flawanonów, mające bardzo pozytywny wpływ na pracę naszego organizmu. Przeciwdziałają one powstawaniu zmian nowotworowych, chronią przed wrzodami, pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi, mają zdolność ograniczania stanów zapalnych, działają estrogennie i wzmacniają skórę. Funkcje estrogennopodobne tych związków sprawiają, że mandarynki powinny włączyć do diety kobiety przechodzące klimakterium i stosujące antykoncepcję hormonalną.

Mandarynki zawierają ponadto nobiletynę, należącą do grupy flawonoidów substancję, która przyspiesza przemianę tłuszczu, ogranicza jego kumulowanie się w wątrobie oraz obniża cholesterol i zapobiega skokom glukozy we krwi. Sięgać po mandarynki mogą więc osoby obarczone ryzykiem miażdżycy czy walczące z otyłością.

Odmiany mandarynek

Mandarynki zwyczajne mogą krzyżować się z innymi odmianami mandarynek, a także z innymi cytrusami. Z połączenia mandarynki z gorzką pomarańczą powstała klementynka, zawierająca stosunkowo niewielką ilość pestek, również niezwykle smaczna. Tangela to, z kolei, bardzo słodkie i aromatyczne połączenie mandarynki i grejpfruta. Jest jeszcze tangerynka, zdecydowanie bardziej cierpka odmiana mandarynki o czerwonej, łatwo odchodzącej skórce. No i nie sposób pominąć chyba najpopularniejszej i najbardziej wartościowej odmiany, czyli satsumy. To właśnie satsuma jest albo całkowicie pozbawiona pestek, albo zawiera ich jedynie kilka sztuk. Ma lekko kwaśny smak i miąższ koloru pomarańczowo-czerwonego. Odmiana ta jest wyjątkowo wrażliwa na mrozy. Owocuje od wczesnej jesieni do końca grudnia.  
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy