Mandragora warzywo - właściwości i wartości odżywcze. Przepisy mandragora

Mandragora, fot. dreamstime Mandragora, fot. dreamstime

Korzeń mandragory jest bardzo mocno wpisany w kulturę Europy. Możemy się na niego natknąć przeglądając średniowieczne bestiariusze, czytając Biblię, a nawet dramaty Szekspira. Jego kształt, który przywodzi na myśl ludzką sylwetkę, od zawsze wzbudzał lęk i respekt. Kojarzy się z magią i światem tajemnic. Roślina ta w Wiekach Średnich zyskała miano nie tylko talizmanu, lecz także silnego afrodyzjaku i… panaceum! Dzisiaj mandragora uznawana jest za trującą bylinę, która pozostaje w cieniu popularnego żeń-szenia i niemal wcale nie wykorzystuje się jej w medycynie ani naturoterapii. Nie znajdziemy jej też na polskim stole. Mandragora jednak do dzisiaj rozbudza wyobraźnię i jest wciąż żywym tematem wykorzystywanym w literaturze fantastycznej.



Mandragora lekarska (Mandragora officinarum L.) to trująca bylina należąca do rodziny psiankowatych, podobnie jak zdrowa papryka czy popularny pomidor. Pochodzi z  krajów śródziemnomorskich, jednak obecnie rośnie dziko również w innych częściach świata (np. w Himalajach). Jest to roślina, której maksymalna wysokość wynosi 60 cm. Liście mandragory układają się w
Toksyczna mandragora
Mandragora, ze względu na zawartość atropiny i innych trujących alkaloidów, jest toksyczna w przypadku spożywania jej w większych ilościach, jednak, co ciekawe, jednocześnie wykazuje właściwości uzdrawiające!
charakterystyczną rozetę, zaś pojawiające się późną wiosną kwiaty mają kształt kielicha. Owalne owoce mandragory (jagody) można zjadać w niewielkich porcjach, podobnie jak korzeń – najważniejszą jej część. Ma on barwę brązową, mięsistą konsystencję, a jego kształt przywodzi na myśl… ludzką postać! Mandragora, ze względu na zawartość atropiny i innych trujących alkaloidów, jest toksyczna w przypadku spożywania jej w większych ilościach, jednak, co ciekawe, jednocześnie wykazuje właściwości uzdrawiające! Obecnie lecznicze działanie tej rośliny niemal całkowicie odeszło w zapomnienie, jednak w niektórych kręgach medycyny naturalnej nadal jest ona uznawana za surowiec zielarski będący bazą do naturalnych leków przeciwbólowych i rozkurczowych.



Mandragora lekarska By Frente (Own work (Original text: Eigenes Foto)) [CC BY-SA 2.0 de], via Wikimedia Commons
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowy

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy